Maailman paras hammastahna?

Täydellisen hammastahnan löytyminen tuntuu olevan monille melkoinen tuskailun aihe. Mielestäni hammastahnalta pitääkin vaatia paljon, sillä hampaiden terveydestä huolehtiminen on ihan kokonaisvaltaisenkin terveyden kannalta erittäin tärkeää. Minä etsin pitkään tahnaa joka sisältäisi muunmuassa mahdollisimman vähän haitallisia aineita, olisi hyvän makuinen, tekisi oikeasti puhdasta jälkeä hampaiden kiillettä kuluttamatta ja sopisi myös lapselle. Nyt voin sanoa että sellainen tahna on löytynyt! Vaikuttavinta tässä tahnassa on se, että erään sen sisältämän ainesosan sanotaan olevan monta kertaa tehokkaampi hampaiden kiilteen vahvistamisessa kuin fluorin. Tätä et kuitenkaan saa kaupasta, vaan kyse on itsetehdystä hammastahnasta.

Olen pian viiden vuoden ajan pessyt hampaani itsetehdyillä hammastahnoilla, koska olen todennut ne tehokkaammiksi kuin kaupan tahnat. On myös ihanaa pestä omat ja lapsen hampaat tahnoilla joissa ei ole haitallisia aineita ja tietää täysin mitä tahna sisältää. Pian neljä vuotta täyttävä poikani suorastaan rakastaa itsetehtyjä tahnoja ja hampaiden pesusta on tahnojen myötä tullut miellyttävämpää (hampaiden pesu kun ei aina ole lapsen mielestä niin mukavaa). Vaikka lapseni ei ole koskaan käyttänyt fluoritahnoja, niin hampaat ovat erittäin hyvässä kunnossa eikä reikiä ole löytynyt.

Netti on pullollaan erilaisia hammastahnareseptejä, jotka on todettu monesta eri syystä paremmiksi hampaille kun kaupan hammastahnat. Olen kokeillut varmasti suurinta osaa netin tarjonnasta. Kokeilujen myötä päädyin parantelemaan reseptejä itselleni ja lapselleni sopivammiksi. Useiden vuosien kokeilujen jälkeen olen kehitellyt muutamia todella tehokkaita ja turvallisia hampaidenhoitotuotteita.

 

Hampaiden puhdistuksen lisäksi hampaiden terveyden kannalta olennaista on mitä ruokavaliomme sisältää. Hampaamme voivat pysyä terveinä, jos vain saamme oikeat ja tarvittavat ravintoaineet ruoasta. Toki on muistettava muutkin hampaiden terveyteen vaikuttavat asiat.

Fluorin haitallisuudesta ja hyödyllisyydestä kiistellään paljon. Usein sanotaan, että fluori ei ole haitallista pieninä määrinä, mutta pienikin määrä todistetusti kertyy elimistöön. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuillakin kerrotaan, että suuret annokset fluoria ovat haitaksi sekä hampaille että luustolle: ”Fluorin haitat johtuvat fluoridin voimakkaasta hakeutumisesta luuhun. Jatkuva runsas fluoridin saanti voi aiheuttaa hampaisiin vaaleita laikkuja eli fluoroosia, mikä on pääasiassa esteettinen värivirhe, mutta kiille on silloin myös haurasta, helposti lohkeavaa ja reikiintyvää.”

Fluorista kirjoitin aikaisemmin myös täällä. Jos valitsee fluorin hampaiden hoidossa, kannattaa huolehtia että määrät ovat maltillisia ja että pesun aikana fluoritahnaa ei niele edes pieniä määriä.

Hammastahnoissa käytetään paljon muitakin haitallisia aineita jotka eivät kuulu ihmisen elimistöön. Professori Jorma Tenovuo Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta kertoi Helsingin Sanomissa hammastahnojen vaikuttavista aineista. Hampaiden pesun yhteydessä hammastahnoja aina jonkun verran niellään tai joutuu kurkusta alas huomaamattamme, jotka imeytyvät suoliston kautta elimistöön. Samat haitalliset aineet pääsevät lavuaarin kautta myös vesistöihin. Hänen mielestään hammastahnoissa pitäisi viimeiseen saakka välttää käyttämästä aineita, joiden ominaisuuksia ja käyttäytymistä ihmisen elimistössä ei tarkkaan tunneta. Hän varoitteli Golgate Total -tahnan sisältämästä ympäristölle ja ihmiselle haitallisesta triclosanista, jota käytetään myös muissa kosmetiikkatuotteissa. Nykyään triclosania ei taida löytyä onneksi monestakaan Suomessa myytävästä hammastahnasta.
Sinkkisitraattia ja pyrofosfaattia sisältäviä tahnoja ei hänen mukaansa saa missään nimessä käyttää lapsilla, joilla on puhkeavia hampaita, sillä niiden hammaskiille ei vielä ole kovettunut riittävästi. Hän kertoo myös Elmex-tahnan sisältämän amiinifluoridin muodostavan suussa hajotessaan nitrosamiineja, jos suussa on ravinnosta saatuja nitraatteja tai nitriittejä. Nitrosamiinit ovat syöpää aiheuttavia aineita. Hän ei suoraan väitä hammastahnan aiheuttavan syöpää, mutta kehottaa varomaan ainetta.

Hammastahnoista löytyy myös lähes poikkeuksetta jossakin muodossa sulfaatteja, jotka ovat myös terveydelle ja ympäristölle haitallisia. Vaahtoa tuottavat sulfaatit ärsyttävät limakalvoja ja ihoa. Jos kärsit aftoista, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate tai jokin muu sulfaatin muoto voi olla syypää. Haitallisten kemikaalien listaa voisi vain jatkaa.

cancer

Raskauden aikana hormonimuutokset, suun happamuuden lisääntyminen sekä vitamiinien ja mineraalien puutokset voivat aiheuttaa reikiä. Kun hammaslääkäri löysi raskauteni aikana hampaastani elämäni ensimmäisen reiän, ei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kun yrittää hoitaa reikä luonnollisin keinoin, koska lääkäri ei raskauden takia voinut tehdä tarvittavia toimenpiteitä ja fluorausta en edes harkinnut.

Silloin löysin ilokseni paljon materiaalia siitä, että reiät todella voidaan parantaa luonnollisesti ravinnon ja mineralisoivien suunhoitotuotteiden avulla. Ramiel Nagel, Sir Edward Mellanby & May MellanbyDr. Weston Price, Dr. Gerard F. Judd, sekä Dr. Axe saivat minut vakuuttumaan siitä, että oikeanlaisen ravinnon syömisellä ei ainakaan voi hävitä mitään jos haluaa yrittää parantaa hampaiden reikiä. Osa näistä edelläkävijöistä suosittelee hampaiden ulkoista hoitoa ilman tavallista haitallisia kemikaaleja sisältävää hammastahnaa. Kerroin myös aikaisemmassa kirjoituksessani (matka luonnonmukaiseen elämään) siitä, miksi vakuutuin itse tehtyjen hammastahnojen olevan paras vaihtoehto.

Tohtori, kemisti, sekä fluorin tutkija Dr. Gerard F. Judd on sitä mieltä, että fluorin lisäksi glyseriini voi olla haitallista. Vaikka glyseriini ei varsinaisesti ole myrkyllistä, se voi vaikuttaa huonolla tavalla hampaiden terveyteen.

Voidaan sanoa oikeastaan varmuudella, että kaikista kaupan tahnoista löytyy glyseriiniä, oli se sitten luonnonkosmetiikkaa tai ei. Sitä käytetään lähes kaikissa nestettä sisältävissä kosmetiikkatuotteissa säilyvyyden parantamiseksi. Sillä on myös loistava ominaisuus sitoa kosteutta itseensä, joka esimerkiksi voiteissa tehostaa rasvan imeytymistä. Hammastahnoissa glyseriiniä käytetään säilöntäaineena sekä makeuttajana. Se tekee myös kiiltävän pinnan hampaille. Tämä viimeisin mainitsemani asia ei ole hampaiden kannalta hyvä asia, vaikka se tuokin mukavan sileän tunteen hampaiden pinnalle. Ongelmana on se, että glyseriinin voi muodostaa hampaisiin kalvon joka ei päästä syljen tarvittavia suojaavia ja korjaavia mineraaleja hampaan pinnalle. On myös esitetty, että glyseriinin muodostaman kalvon pinnan alle voi jäädä plakkia ja bakteereita, jotka voivat päästä vahingoittamaan hampaita ja ikeniä. Vaikka asia ei olisikaan näin, en näe mitään syytä miksi suuhun tulisi laittaa glyseriiniä.

Gerard Juddin tutkimusten ja havaintojen mukaan glyseriini lähtee hampaan pinnalta vasta useiden kymmenien purskuttelu kertojen jälkeen. Tämä on ongelmallista sen takia, koska sylki on avainasemassa siinä, kuinka terveet hampaat ovat. Syljen mineralisoiva vaikutus hampaisiin on ihmisen luonnollinen hampaita suojaava prosessi. Ravinnosta saatavat mineraalit vaikuttavat syljen laatuun ja siten syljen mineraalipitoisuus vaikuttaa suoraan hampaiden terveyteen.

Tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä joilla oli syljessään korkea kalsiumpitoisuus, oli myös terveet ja vahvat hampaat. Niillä joilla ei ollut tarvittavia mineraaleja syljessä, omistivat huonokuntoiset ja reikäiset hampaat. 

Gerard Judd on kirjoittanut aiheesta myös kirjan.

Markkinoilla on joitain glyseriinittömiä vaihtoehtoja, esimerkiksi tooth powdereita, mutta jauheiden käyttö ei ole kaikkien mieleen. Itse tehty hammastahna päästää hampaan pinnalle hampaille tarvittavat korjaavat ja suojaavat mineraalit.

5D02A82D-46F2-4D6C-9DE8-CFFE7C65C4F3

Pääsemmekin nyt siis rakastamaani kotikosmetiikkaan! Kotikosmetiikan valmistaminen on hauskaa, edullista ja ekologista. Ympäristö kiittää kun muovin kulutus vähenee ja vesistöihin ei pääse myrkyllisiä kemikaaleja. Mahtavaa kotikosmetiikassa on myös se, että saa itse päättää miltä hamastahna tuoksuu, maistuu, tuntuu ja tietää tarkalleen mitä se sisältää. Voi olla varma, että lapsikaan ei niele haitallisia aineita.

Ennen kuin paljastan tahnan reseptin, avaan hieman tahnan sisältöä ja kerron miten raaka-aineet vaikuttavat hampaisiin.

 

Kaakao: 

Kyllä, luit oikein. Raakakaakaosta valmistetun tahnan teho tutkitusti perustuu sen sisältämään teobromiiniin, sekä hampaille tärkeisiin mineraaleihin. Tutkimus hyvin arvostetussa hammaslääketieteellisessä lehdessä osoittaa, että teobromiini remineralisoi hampaita paremmin kuin fluori

American Dental Association (ADA) hiljattain tekemässä tutkimuksessa selvisi, että niillä ihmisillä jotka käyttivät teobromiinia sisältävää tahnaa, tapahtui 100% hampaisiin kohdistuvista vaikutuksista merkittävää hampaiden korjaantumista.

Tutkijat todistivat, että teobromiini toimii hampaiden kiilteen vahvistamisessa tehokkaammin kuin fluori. Teobromiini suojaa tehokkaammin bakteereilta, sekä happojen aiheuttamalta eroosiolta (kiilteen liukenemiselta). Teobromiini pystyy luomaan jopa neljä kertaa vahvemman suojaavan kerroksen hampaan pinnalle kuin fluori.

On todisteita siitä, että muutaman raakasuklaapalan (n.28g raakakaakaota) sisältämä teobromiini vaikuttaa tehokkaammin kiilteen kovettumiseen kuin 1,1% fluoripitoisuuden omaava fluorihoito.

Myös tämän tutkimuksen mukaan teobromiini vahvisti hampaan kiillettä, jossa osa hammasnäytteistä käsiteltiin teobromiinilla ja osaa ei ollenkaan. Molempien ryhmien hampaat demineralisoitiin happamassa seoksessa, jonka jälkeen tulokset mitattiin. Myös demineralisoinnin jälkeen näytteet pidettiin remineralisoivassa liuoksessa 18 tuntia, jonka jälkeen mitattiin korjaavan remineralisaation vaikutukset.

BBC uutisoi Japanilaisesta tutkimuksesta, jossa todettiin kaakaopavun kuoren omaavan antibakteerisia vaikutuksia, joka on tehokas taistelemaan plakkia, sekä muita hampaita vahingoittavia tekijöitä vastaan.

”It may be possible to use CBH (cacao bean husk) extract in a mouthwash, or supplement it to a toothpaste.” -New Scientist magazine, Takashi Ooshima, from Osaka University.

Vaikka kaakao onkin hiilihydraattinen, se sisältää valtavan määrän suulle ja hampaille tärkeitä suojaravintoaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Lisäksi se sisältää E-vitamiinia ja C-vitamiinia jotka ovat hyväksi koko suun terveydelle. C-vitamiinin antioksidantit edesauttavat kudosten kasvamista ja parantumista. Sillä on huomattava vaikutus erityisesti ikenien terveyteen. C-vitamiinia käytetään nykyään myös ulkoisesti hampaiden ja ikenien hoidossa. Kaakaon sisältämät antioksidantit estävät bakteereita tarttumasta hampaisiin sekä neutralisoivat pahanhajuista hengitystä.

Markkinoille on tullut yksi vallankumouksellinen teobromiinia sisältävä hammastahna Theodent (sivuilla video teobromiinin vaikutuksista). Hammastahnassa ei käytetä itse kaakaota, vaan kaakaosta saatavaa teobromiinia. Valmistaja kertoo että tahna on niin turvallinen, että sitä voi vaikka niellä, jonka takia se sopii myös lapsille. Vaikka teobromiini onkin turvallinen ja tehokas hampaiden hoidossa, tämän tuotteen haittapuolina ovat muut sen sisältämät ainesosat, kuten sorbitoli, glyseriini sekä natriumbentsoaatti (sodium benzoate). Natriumbentsoaatti on esimerkiksi lääkkeissä käytetty lisäaine, josta kerrotaan Fimean sivuilla näin: ”Antimikrobiset säilöntäaineet ovat suurin haittavaikutuksia aiheuttava apuaineryhmä. Niiden mikrobeja tuhoava vaikutus perustuu reaktiivisiin kemiallisiin ryhmiin, jotka voivat olla myös haittavaikutusten syinä. Bentsalkoniumkloridia, bentsoehappoa ja natriumbentsoaattia sisältävät valmisteet voivat ärsyttää silmiä, ihoa tai limakalvoa, ja paljon käytetyt parahydroksibentsoaatit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.” En siis antaisi lapseni käyttää tai saati sitten niellä tätäkään tahnaa.

Mutta onneksi teobromiinia ja tärkeitä mineraaleja sisältävän tahnan voi tehdä itse! DIY-tahna sopii loistavasti kaiken ikäisille, myös pienille lapsille.

57CA0F9C-98C5-4DF5-890A-949DB34514D3

Kookosöljy:

Suumme on täynnä miljardeja erilaisia bakteereja, viruksia ja sieniä. Kookosöljyn sisältämä lauriinihappo hillitsee suussa esiintyviä bakteereita ja sen antibakteerisuuden vuoksi tehokas vähentämään plakkia. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan lauriinihappo pystyy estämään hampaiden reikiintymistä aiheuttavan Streptococcus mutans ‑bakteerin kasvua. Huang CBAlimova YMyers TMEbersole JL: Short- and medium-chain fatty acids exhibit antimicrobial activity for oral microorganisms. Arch Oral Biol. 

Kookosöljystä on apua erilaisissa tulehduksissa. Eräässä tutkimuksessa myös neitsytkookosöljyllä hoidetut haavat paranivat paljon nopeammin verrokkiryhmään verrattuna. Kookosöljy hoitaa suun limakalvoja ja edistää suun haavaumien paranemista. Kookosöljy sisältää myös hampaiden, ikien ja limakalvojen terveydelle edullisia vitamiineja, kuten E- ja K-vitamiinia, sekä antioksidantteja ja rautaa.

Suu tuntuu miellyttävän puhtaalta ja terveeltä kookosöljyllä pesemisen jälkeen. Ikenet voivat paremmin jo muutaman harjauskerran jälkeen ja hampaissa on mukavan sileä pinta. Kookosöljy poistaa myös pahanhajuista hengitystä.

Lisää tutkimuksia kookosöljyn terveysvaikutuksista sekä muuta mielenkiintoista tietoa löydät täältä.

Ruokasooda:

Ruokasoodasta usein ajatellaan, että se olisi hankaavuutensa vuoksi haitallista kiilteelle. Todellisuus on aivan muuta, eikä mikään oikeasti tue tätä väitettä. Hammastahnojen hankaa­vuutta mi­tataan RDA-ar­volla (Re­la­tive Den­tin Abra­si­vity tai Radiot­race Den­tin Abra­si­vity). Kansainvälinen raja-arvo (250 RDA) on paljon suurempi kuin mitä useat hammaslääkärit oikeastaan suosittelevat. Tutkimustenkin mukaan turvallisempana arvona pidetään tahnoja jotka ovat alle 70. Joidenkin lähteiden mukaan ihanteellinen arvo olisi hampaiden kannalta noin 10.

Useimpien myytävien tahnojen hankausarvo on 30-250 välillä. Ruokasoodan hankausarvo on RDA taulukon alhaisin, eli 7. Ruokasooda on siis tutkitusti turvallinen hampaiden pesussa. Taulukko erilaisten tahnojen RDA-arvoista ja tutkimuksen tiivistetyt johtopäätökset löytyvät tämän linkin loppupuolelta. Ruokasoodan lisääminen kookosöljyyn ei vahingoita ikeniä eikä hampaita, mutta pelkästään ruokasoodalla hankaaminen voi kuitenkin ärsyttää jonkin verran ikeniä. Hammastahnat tarvitsevat hellän hankaavan ainesosan, johon ruokasooda täydellinen valinta. Ruokasoodan hellä hankaavuus osittain johtuu myös siitä, että se liukenee helposti hampaiden pesun aikana.

Liian alhainen suun pH altistaa kiilteen liukenemiselle ja sen myötä myös hampaiden reikiintymiselle. Ruokasooda on myös emäksinen, joten se neutralisoi suun happamuutta. Kirsikkana kakun päällä, ruokasoodalla on hellä mutta tehokas valkaiseva luonnollinen ominaisuus. Valkaisun teho ei perustu siis pelkästään hankaavuuteen, niin kuin väitetään.

Ksylitoli:

Ksylitoli ei paljon esittelyä kaipaa. Ksylitoli voi olla hyödyllinen hammastahnassa, mutta muuten ksylitolin runsasta käyttöä voi olla viisasta välttää. Lisää ksylitolin hyödyistä ja haitoista voit lukea aikaisemmasta postauksestani. Suosittelen käyttämään laadukasta mielellään Suomalaista koivusokeria. Jos kärsit nikkeliallergiasta, ksylitoli voi ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa haavaumia kuten aftoja, sillä myös hyvälaatuinen ksylitoli saattaa sisältää jäämiä nikkelistä.

C2E471F3-D9AE-40D6-A4B6-FC1F99E85F82

Ihanaa itse tehdyissä tahnoissa on se, että voit itse päättää missä suhteessa laitat raaka-aineita. Kannattaa maistella valmistuksen aikana tahnaa, että onko se sinun makuusi sopiva. Eli reseptissä olevat määrät ovat vain suuntaa antavia. Voit lisätä aluksi hieman vähemmän myös kaakaota jos liian suklaisella tahnalla pesu tuntuu aluksi kummalliselta. Nikkelille voimakkaasti allergiset voivat laittaa vähemmän koivusokeria tai jättää sen kokonaan pois. Tilalle voi laittaa laadukasta luonnollista stevianlehtijauhetta (sitä tosin on hankalampi suomesta löytää). Nestemäisissä steviauutteissa/tipoissa on usein glyseriiniä, joten sitä en suosittele. Jos et pidä kookoksen mausta, voit käyttää kookosöljyn tilalta esimerkiksi kookosöljypohjaista mautonta MCT-öljyä (lisää sitä vain vähemmän, sillä se on nestemäistä). Jos olet allerginen kookokselle, voit jättää öljyt pois ja korvata sen pienellä määrällä vettä, jotta saat tahnamaisen koostumuksen. Muista, että vesipohjainen tahna ei säily yhtä pitkään.

Pieni vinkki lapsiperheille. Perheen kaikille jäsenille voi tehdä omat tahnat. Lapset voi ottaa mukaan tahnojen valmistukseen esimerkiksi niin, että jokainen saa tehdä itsellensä mieluiset tahnat. Pieniin lasisiin purkkeihin laitettavat tahnat voi myös koristella erilaisilla tavoilla, tai ihan vain kirjoittamalla niihin omat nimet. Tämä voi motivoida ja innostaa lapsia hampaiden pesussa. Tahnoja on hyvä maistella valmistuksen aikana ja jokainen voi tehdä siten itsellensä sopivan makuisen. Lapsille voi olla hyvä laittaa esimerkiksi hieman vähemmän (ainakin aluksi) kaakaojauhetta ja ruokasoodaa. Kaakaon voi jättää myös kokonaan pois jos haluaa. Toki jotkut lapset voivat pitää todella tuhdin suklaisestakin tahnasta. Omat tahnat on hyvä tehdä myöskin hygieenisyyden takia.

Vinkki aikuisille. Ruokasoodaa voi lisätä hieman enemmän, jos kokee haluavansa tehokkuutta puhdistukseen tai valkaisuun. Tämä ei vaikuta huonolla tavalla kiilteeseen, kuten aikaisemmin jo mainitsin. Myös laadukasta prosessoimatonta luonnon suolaa voi lisätä hitusen tehostamaan puhdistavaa vaikutusta. Jos haluat raikkautta, lisää muutamia tippoja laadukasta eteeristä öljyä, kuten piparminttua (sopii hyvin kaakaon kanssa), teepuuta tai vaikka neilikkaa. Kaikilla näillä on myös suun terveydelle edullisia vaikutuksia. Eteerisiä öljyjä ei (ainakaan omin päin) suositella käytettäväksi sisäisesti, mutta suun limakalvoilla se on sopivaa. Laadukkaita eteerisiä öljyjä löytyy luontaistuotekaupoista. Jos eteeriset öljyt eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa niihin perehtyä hieman ensin etukäteen. Alle 12-vuotiaille en suosittele eteeristen öljyjen käyttöä hammastahnassa. Voit löytää ohjeet eteeristen öljyjen käyttöön esimerkiksi Frantsilan sivuilta

image3

Vielä muutama asia jotka on hyvä muistaa:

  • Tahnaa kannattaa valmistaa pieniä määriä kerrallaan. Tahnaa valmistuu tällä reseptillä noin 50 ml joka on aika sopiva määrä yhdelle henkilölle.
  • Laita valmis tahna desinfioituun (keitettyyn) ja hyvin kuivattuun, pieneen kannelliseen lasipurkkiin.
  • Vaikka kookosöljy on hyvin säilyvää ja antibakteerista, kannattaa varmistaa, että vettä ei pääse purkkiin pisaraakaan, sillä bakteerit kasvavat pienessäkin määrässä vettä.
  • Suositeltavinta olisi hygieniasyistä annostella hammastahnaa lusikalla tai esimerkiksi puisella jäätelötikulla hammasharjalle, etenkin jos useampi henkilö käyttää samaa tahnaa. Jos vain yksi henkilö käyttää tahnaa, voi hammastahnaa ottaa KUIVALLA hammasharjalla suoraa purkistakin. Suosittelen pestyjen puisten jäätelötikkujen (tai vastaavien) käyttöä.
  • Muista että kookosöljy sulaa nestemäiseksi yli 24 asteessa. Säilytä mahdollisimman viileässä paikassa. Normaalissa huoneenlämmössä öjy ei sula, mutta kovin lämpimässä kylpyhuoneessa se voi hieman sulaa, joten sijoita se sellaiseen paikkaan missä lämpötila on alle 24 astetta. Kookosöljy jähmettyy uudestaan sulamisen jälkeen.
  • TÄRKEÄÄ on, että muistat sylkäistä hammastahnan roskikseen, EI viemäriin. Viemäri voi tukkiutua ajan saatossa jos sinne pääsee kookosöljyä suuria määriä. Voit hankkia vaikka kivan pienen kannellisen astian tai roskiksen pesualtaan läheisyyteen. Lapsille on myös hyvä opettaa sylkeminen roskakoriin tai vaikka palaan vessapaperia. Aluksi tämä vaatii totuttelua, mutta pian se on aivan rutiininomaista. 
  • Huuhtele suu huolellisesti joka pesun jälkeen vedellä purskuttelemalla
  • Pienten vauvojen hampaiden pesuun riittää aluksi vesi tai kookosöljy.
  • Muistetaan, että kaakaon sisältämä teobromiini on myrkyllistä koirille, joten pidetään kaakao pois koirien ulottuvilta.

 

Tärkeä huomio vielä hampaidenhoidosta. On syytä muistaa, että vaikka kuinka huolellisesti hoitaisimme hampaitamme fluorilla tai ilman, se ei ainostaan riitä, sillä sisäiset tekijät vaikuttavat huomattavasti enemmän hampaidemme terveyteen. Tarvitsemme laadukasta, ravintorikasta ja luonnonmukaista ravintoa, josta saamme hampaille tärkeitä ravintoaineita. Vastaavasti ruokavaliosta tulisi poistaa hampaille haitalliset tekijät. Tulen kirjoittamaan myöhemmin myös tästä aiheesta jossa kerron minkälainen ravinto on hampaiden terveyttä tukevaa ja mikä ei. Jos et ole lukenut vielä aikaisempaa kirjoitustani reikien parantamisesta luonnollisin keinoin, suosittelen lämpimästi lukemaan myös sen. 

Mainitsen nyt vielä loppuun, että jokainen tekee itselleen sopivimmat päätökset liittyen hampaiden hoitoon. Myös jokainen vanhempi hoitaa lastensa hampaita parhaaksi näkemällään tavalla.

Jaan nyt helpon ja toimivan hammastahnan reseptin, joka oli minulla ja lapsellani ainakin muutaman vuoden käytössä. Matkan varrella kehittelin siitä vieläkin tehokkaamman ja mineralisoivemman, mutta sen valmistus vaatii hieman enemmän panostusta ja raaka-aineita. Ehkä joku päivä se on markkinoilla teidänkin saatavillanne 😉

65619A6D-74A8-4EB8-84AF-067875FB5D8E

 

Suklaatahna

(n.50 ml)

Ainekset:

  • Luomu neitsytkookosöljy 30 ml (2 rkl)
  • Raakakaakaojauhe 10 ml (2 tl)
  • Koivusokeri eli ksylitoli 5-10 ml (1-2 tl)
  • Ruokasooda (alumiiniton) 2-3 ml (n.1/2 tl)

Foodinilta löytyy koivusokeria, raakakaakaojauhetta sekä kookosöljyä (tämä ei ole maksettu mainos). Luontaistuotekaupoista, tai ainakin Ruohonjuuresta löytyy alumiinitonta ruokasoodaa (tämäkään ei ole maksettu mainos).

Valmistukseen:

  • Pieni kannellinen (lasi)purkki (n.50 ml)
  • Kattila
  • Mittalusikat (voit mitata ainekset myös halutessasi tavallisilla lusikoilla)
  • Kulho tai astia (esim lasikulho)
  • Mortteli (huhmare), tai jokin muu mikä soveltuu hienontamiseen (ei pakollinen)
  • Lusikka (ja/tai nuolija)

Valmistusohje:

Desinfioi pieni lasipurkki keittämällä se kattilassa. Kuivaa purkki jäähtymisen jälkeen huolellisesti (älä jätä vettä purkkiin tippaakaan). Voit halutessasi lisätä esimerkiksi jonkin etiketin purkin kylkeen jossa lukee mikä tuote on kyseessä. Purkin voi merkata myös omalla nimellä jos tahnoja valmistaa perheessä useammalle. Lapset voivat vaikka koristella purkit mieluisikseen. Siirrä sitten purkki sivuun odottamaan tahnan valmistusta.

Mittaa kiinteässä muodossa oleva kookosöljy valmistukseen käytettävään astiaan.

Hienonna koivusokeri morttelilla (huhmareella) hienoksi pulveriksi. Voit hienontaa ksylitolin myös muilla tavoilla, esimerkiksi laittamalla koivusokeria (pakaste- tai minigrip) pussiin ja painelemalla sitä lusikalla pöytää vasten. Koivusokeria ei ole välttämätöntä hienontaa, mutta hienonnettuna se tekee koostumuksesta ja käytettävyydestä miellyttävämmän.

Jos haluat lisätä tahnaan käsittelemätöntä luonnon suolaa, hienonna myös pieni määrä suolaa pulverimaiseksi.

Mittaa kaikki ainekset kookosöljyn sekaan ja sekoita huolellisesti esimerkiksi lusikalla.

Maista onko maku sopiva ja lisää tarvittaessa haluamiasi aineksia.

Kaavi lusikalla tai nuolijalla valmis tahna astiasta ja lisää lasipurkkiin.

Laita kansi päälle ja säilytä alle 24 asteen lämpötilassa jotta hammastahna ei sula.

Käyttö:

Annostele tahnaa haluamasi määrä hammasharjalle esimerkiksi lusikalla tai vaikkapa puhtaalla puisella jäätelötikulla. Jos otat tahnaa suoraan purkista, käytä kuivaa hammasharjaa. Pese hampaat normaalisti. Sylkäise tahna roskakoriin tai siihen tarkoitettuun astiaan. Pienet lapset voivat huoletta niellä tahnaa, mutta aikuisen avustuksella tahnan voi yrittää sylkäistä roskakoriin tai vaikka palaan vessapaperia. Huuhtele suu vedellä. Huuhtelu ei ole välttämätöntä aivan pienillä lapsilla.

30281067-E516-436F-82B4-EB728C94ADA6

Enjoy! Joillekin suklainen tahna voi olla liian erikoinen elämys, mutta siihen voi tykästyä nopeasti. Itse en tiedä mitään parempaa tapaa pestä hampaita kuin pesemistä suklaalla ❤ Kuulisin mielelläni kokemuksianne tahnasta! Kirjottakaa rohkeasti kommenttia, tai laittakaa sähköpostia (sähköpostiosoite löytyy sivun ylälaidasta).

Ne jotka innostuivat aiheesta, kannattaa jäädä seurailemaan blogia (”seuraa”-nappi etusivun alalaidassa). Myöhemmin tulen jakamaan lisää loistavia reseptejä suunhoitoon. Asiaa tulossa myös kuinka ruokavaliolla voidaan vaikuttaa hampaiden terveyteen ja minkälainen ravinto auttaa korjaamaan reikiä.

 

https://medicinal-foods.com/theobromine-cacaos-powerful-cavity-preventative/

https://www.sciencenews.org/blog/food-thought/chocolate-constituent-bests-fluoride

https://www.karger.com/Article/Pdf/348589

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23094271

https://medicinal-foods.com/theobromine-cacaos-powerful-cavity-preventative/

https://safkanet.fi/2016/01/15/naita-kosmetiikan-ainesosia-kannattaa-valttaa/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/09/toxic-toothpaste-ingredients.aspx

https://www.curetoothdecay.com/Tooth_Decay/glycerin_tooth_paste.htm

http://www.teslatech.info/ttstore/report/articles/v1n4art/teeth.htm

http://arcanum.ca/2012/04/29/whats-the-problem-with-glycerine-in-toothpaste/

https://www.123dentist.com/best-vitamins-and-minerals-for-teeth/

http://www.dentistry.news/2017-09-13-watch-out-for-these-nine-toxic-ingredients-in-your-toothpaste.html

What Doctors Don´t Tell You, maaliskuu 1999, heinäkuu 2000, elokuu 1996, joulukuu 1998, kesäkuu 1998, lokakuu 2002/ ARNTRA – The Arthritis and Rheumatism natural Therapy Research Association, Newsletter, summer 1999/Aliments naturels, dents saines, M-H Béguin, Edition de l´Etoile, Sveitsi, 1979, What Doctors Don´t Tell You, marraskuu  2010.

14 vastausta artikkeliin “Maailman paras hammastahna?

  1. Hei olipa kattava paketti kaikista aineista. Itse tehny kookosöljystä ja ruokasoodasta ja tykänny. Enempi laitan öljyä kun missään muualla ei oo lukenu ruokasoodan hankausjutuista. Kiitos!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! Kiva jos sieltä löytyi jotain oivaltavaa 😊 Itsekin käytin aikoinaan pelkkää kookosöljyä, soodaa ja piparminttuöljyä. Tykkäsin!

      Tykkää

      1. Mietin että mistähankkisin tuota raakasuklaata? Ruohonjuuren sivuilla oli muistaakseni ettei sitä heiltä enää saa..? Ja nyt syljen roskikseen. Se epäilytti hieman ja viisastuneena niin teen..

        Liked by 1 henkilö

      2. Oiskohan ruohonjuurella ollut loppu varastosta? Varmasti tulee lisää varastoon jossain vaiheessa. 😮 Mutta marketeista ja useimmista ruokakaupoista saa myös 🙂

        Tykkää

  2. Tää maistuu iha huipulta. Vihdoin sain ostettua tarvittavat. Tein rundia kauppakeskuksessa ja onneksi kaikki löytyi. Saanko linkata postauksesi instagram-tililleni?

    Tykkää

    1. Kiva kuulla!
      Tuntuvatko hampaat mielestäsi puhtailta? Se perinteinen raikkaus puuttuu mutta se ei mielestäni haittaa koska tunne suussa pesun jälkeen on ihana! Itse lisäsin kokeeksi vielä tuohon reseptiin lisää ruokasoodaa ja hieman kalsiumsitraattia niin puhdistava vaikutus tehostui entisestään. Myös piparminttuöljy on kiva lisä.

      Niin ja saat jakaa tottakai 😊✨

      Tykkää

  3. Testiin menee! Kiitos! 🌸🌸🌸 mahtava tietopaketti jälleen!

    Tykkää

  4. Hei! Mielenkiintoista. Ostin itsekin tarvittavat aineet sekä morttelin ja nyt on eka hammastahnaerä tehty! Herkullista. :^) -Hassu tunne tarjota nelivuotiaillemme maistettavaksi äidin itse tekemää hammastahnaa -heidän oman hammaspesunsa jälkeen! Mutta siinähän ei ollut mitään epäterveellistä. Soodaakin oli vain vähän. Teidän perheessä on siis aika hyvä tilanne suun terveyden suhteen, ei juuri reikiä? Kiitos hyvästä ohjeesta! (-Huh, huh, nyt on kyllä myös vatsa täynnä huipputerveellistä kaakaojuomaa, ja kattilaan vielä jäi.. Trin vähän mutu- tuntumalla. Taisipa hujahtaa xylitolia hiukan liikaakin ja sitten piti vielä laimentaa.. Jos saisi lopun miehelle juotettua. ;^D

    Tykkää

    1. Hei! Kiitos kommentista 😍
      Alkuun tosiaan tuntui hassulta pestä hampaat suklaalla 😄
      Kiva että tykkäsit!
      Meillä tosiaan 3,5v on aina käyttänyt itsetekemiäni tahnoja ja satunnaisesti myös luonnonkosmetiikan fluorittomia tahnoja, eikä yhtäkään reikää ole ollut (tarkastus oli kk sitten). Minullakaan ei ole koskaan paikattu reikää. Ensimmäinen reikäni tuli raskauden aikana kun hampaat on silloin koetuksella, mutta sain sen onneksi luonnollisesti parannettua.
      Ooh kaakaojuomaa ❤️ Parasta!

      Tykkää

  5. Sisältääkö ruokasooda alumiinia? Itse olen ostanut Meiran ruokasoodaa, eikä siinä lue mitään alumiinista.

    Tykkää

    1. Hei. Olen ymmärtänyt että joskus ruokasoodassa ja leivinjauheissa saatetaan käyttää alumiinijohdannaisia aineita (happamuudensäätöaine). Siksi sitä ei merkata ainesosana tuotteeseen. Riippuu valmistajasta että onko valmistuksen aikana missään vaiheessa soodaa käsitelty alumiinia sisältävillä menetelmillä, joten sen tiedon saa kysymällä suoraan valmistajalta. Jos haluaa varmistua siitä että alumiinia ei ole käytetty valmistuksessa, voi hankkia ”alumiinittoman” soodan vaikka luontaistuotekaupasta.

      Tykkää

  6. Kiitos kaikista hyvistä vihjeistä! Voisin ensi hätiin tilata georganicsin hammastahnan lasipurkissa (siitä saa kivan purkin!), mutta siinä on sellaista caprylic ja capric triglyceride. Onko se siis vältettävää gyceriiniä tai vastaavaa? Eli kannattaako ostaa?

    Tykkää

    1. Moikka! Kiva jos löysit jotain hyödyllistä tekstistä. Capric triglyceride on mielestäni MCT-öljy. Medium Chain Triglycerides on luonnollista alkuperää olevien triglyseridien sekoitus. Mct valmistetaan mm. kookosöljystä. On siis varmasti ok. Helppoa on tehdä vastaavanlainen itse, esim: kookosöljy + mct + ruokasooda (+xylitoli) + laadukas eteerinen piparminttuöljy 💜 Vielä halvemmalla pääsee kun jättää mct:n pois, sillä sitä ymmärtääkseni käytetään lähinnä sen juoksevuuden takia.

      Tykkää

Jätä kommentti