Matka luonnonmukaiseen elämään

Lämpimästi tervetuloa ensimmäisen blogikirjoitukseni pariin. Kuka oikein olen ja miksi päätin aloittaa blogin kirjoittamisen? Minäpä kerron.

A20ACF62-7DF7-415C-816B-9B9C4F5C0126

Minua on aina kutsuttu useilla eri lempinimillä. Käyttäjänimeni Sasa muotoutuu etunimeni ensimmäisistä kirjaimista. Olen 30-vuotias nainen, lähtöisin alunperin Oulusta. Muutin hetken mielijohteesta Helsinkiin jolloin elämäni sai melkoisen käännöksen. Nykyään olen onnellisesti naimisissa ja kahden lapsen äiti. Olen luova ja herkkäsieluinen tyyppi joka arvostaa elämän yksinkertaisia asioita.

Ensimmäisen raskauteni aikana päätin panostaa hyvinvointiin itseni ja vauvani takia. Mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä valaistuneempi tunsin olevani, kun tutkin ja opiskelin asioita liittyen luonnonmukaiseen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Oli mielenkiinoista opiskella, että miten pienilläkin muutoksilla arjessa voi olla iso vaikutus. Aloitin ensimmäisenä ruokavalion muutoksesta, sekä kemikaalikuorman pienentämisestä. Aloin arvostaa enemmän ja enemmän luonnonmukaista elämäntapaa ja pian muutosten myötä huomasin olevani kuin uusi ihminen.

5468AABB-F969-4A0F-B5F5-CDB4A010EA65

Markkinoilla on yli 100 000 kemikaalia joista isoa osaa ei ole testattu, ainakaan yhteisvaikutuksien osalta. Päivittäin käyttämissämme kulutustavaroissa käytetään tuhansia terveydelle haitallisia kemikaaleja, joista bisfenoli A, parabeenit ja ftalaatit kuuluvat maailman yleisimmin valmistettuihin. Kemikaalien yhteisvaikutukset ovat huolestuttava aihe. On mahdotonta välttää terveydelle haitallisia kemikaaleja kokonaan, mutta onneksi on mahdollista pienentää omaa kemikaalikuormaa arjessa. Netistä löytää paljon mielenkiintoista tietoa aiheesta. Yksi Ylen tekemä ihmiskoe löytyy täältä.

Kosmetiikka oli yksi asia mikä mietitytti minua paljon raskauden aikana. Iholta kemikaalit kulkeutuvat suoraan elimistöön ja sitä kautta myös lapseen. Vähensin kosmetiikan käytön minimiin, mutta silti tuntui, että on vielä jotain mitä voin tehdä enemmän. Hampaat on pestävä päivittäin jollain tuotteella ja kuiva ihokin on rasvattava jollain tuotteella. Luonnonkosmetiikka on hyvä vaihtoehto, mutta kaikki luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan ole 100% puhdasta ja turvallista. Vaihtoehdoksi jäi DIY-kosmetiikka. Päätin siis tehdä tuotteet itse, jotta tietäisin mitä iholleni oikeasti laitan. Tein muutamasta luonnon raaka-aineesta vartalovoiteen, huulirasvan, kasvovoiteen ja olin aivan myyty. Sain todella helposti loihdittua mm. ravintorikkaasta sheavoista ja kookosöljystä itselleni maailman parhaita voiteita. Rakastin myös sitä, että Diy-kosmetiikkani olivat muovittomia ja niin sanottuja ”Zero waste” -tuotteita. Enää kylpyhuoneen kaappini eivät täyttyneet kymmenistä muovisista purkeista. Siitä se sitten lähti. Sasan oma Diy kosmetiikkapaja sai alkunsa. Blogissani perehdytään siis myös helppoon ja kemikaalittomaan keittiökosmetiikkaan.

image1

Innostuin asiasta niin paljon, että rupesin etsimään lähes kaikelle kemikaalittomampaa tai luonnonmukaisempaa vaihtoehtoa jotka oikeasti toimivat. Hoidin esimerkiksi päänsärkyä eteerisillä öljyillä tai suolavedellä ja kodin puhdistin etikkaseoksella tai soodalla. Hankin myös vedensuodattimen puhdistamaan juomaveden epäpuhtauksista ja kemikaaleista, sekä vähensin muovin määrää keittiössä vaihtamalla esimerkiksi kaikki muoviset säilytysrasiat lasisiin. 

Raskauden loppupuolella kohtasin ongelman jonka ratkaisemiseen halusin taas saada luonnonmukaisemman keinon. Hammaslääkäri löysi nimittäin hampaastani reiän. Minulla ei ole koskaan ollut paikattavia reikiä, mutta nyt osasin kuitenkin valmistautua huonoihin uutisiin sillä tiesin, että raskauden aikana hampaat reikiintyvät helposti. Kieltäydyttyäni kauniisti fluorihoidoista ja koska hammaslääkäri ei voinut tehdä reiälle mitään raskauteni vuoksi, hän lähetti minut kotiin sillä oletuksella, että otan fluorituotteet käyttöön ja että reikä paikattaisiin raskauden jälkeen. Fluoritahnaa en ollut käyttänyt moniin vuosiin, enkä aikonut nytkään. Fluori on hermomyrkyksi luokiteltava aine, jolle en halunnut itseäni tai lastani altistaa missään määrin. Pelkästään  jo päivittäin käyttämämme juomaveden sisältämän fluorin vaikutukset voivat olla haitallisia. Tutkimuksia ja näyttöä fluorin haitoista on paljon, mutta lisätutkimuksia ja näyttöä tarvitaan, jotta saadaan laajempaan tietoisuuteen pitkän aikavälin aiheuttamat haitat ihmisen terveydelle ja etenkin fluorin mahdolliset yhteydet olemassa oleviin sairauksiin kuten dementian eri muotoihin. (Tässä tutkimuksia fluorista juomavedessä). 

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan fluori kertyy elimistöön. Jatkuva runsas fluorin saanti haurastuttaa luita ja hampaita joka voi aiheuttaa reikiintymistä. Fluorista lötyy kattavasti tietoa ja valtavasti (uusimpiakin) tutkimuksia täältä.

Etsinnän ja perehtymisen jälkeen löysin keinon parantaa reiät luonnonmukaisesti. Tilasin sähköpostiini Ramiel Nagelin ”Cure Tooth Decay”-kirjan poimitut parhaat palat ja lähdin toteuttamaan kirjan ohjeita. Olin hieman epäileväinen, mutta ajattelin, että ei sen kokeilemisessa mitään voi hävitä. Kirjan mukaan tärkeimmät asiat reikien parantamisessa tai reikien etenemisen ehkäisemisessä ovat hampaiden terveyttä tukeva ravintorikas ruokavalio, sekä luonnonmukainen mineralisoiva hampaidenhoito. Raskauden aikana ruokavalion täydellinen toteuttaminen tuntui hieman hankalalta, mutta pyrin toteuttamaan sen kuitenkin niin, että tärkeimmät asiat olivat kunnossa. Tein itselleni Diy-hammastahnan ja purskuttelin joka päivä kookosöljyä, eli tein Oil Pullingia vähintään kerran päivässä (näistä lisää myöhemmin). Parin viikon jälkeen huomasin vihlonnan kadonneen. Jatkoin kuitenkin samalla tavalla siihen asti kunnes pääsin seuraavan kerran hammaslääkäriin.

480e8-img_9894
kuva lainattu

Raskauden jälkeen menin hammaslääkäriin jännityksellä. Lääkäri tutki hetken hampaitani ja totesi pian, että ei löydä reikää mistään. Lääkäri ei ollut uskoa kun kerroin, että en ollut käyttänyt fluoria ollenkaan.

Jatkoin itsenäistä opiskelua luonnollisesta hampaidenhoidosta ja kolme vuotta myöhemmin tässä ollaan. Olen yhteensä lähes neljän vuoden satunnaisen itsenäisen opiskelun aikana löytänyt suun ja hampaiden terveysongelmiin toimivia ratkaisuja, jotka haluan jakaa teidän kanssanne. Olen myös innovoinut muutamia omia tuotteita, jotka haluan saada teidänkin käyttöönne mahdollisimman pian. Olen todella innoissani 🙂

Näillä aiheilla jatketaan. Kiitos ja palataan pian ystäväni!

<3:llä Sasa

6 vastausta artikkeliin “Matka luonnonmukaiseen elämään

 1. Eveliina Aalto 6.11.2018 — 15:58

  Mukavaa kuulla sinun omin sanoin matkastasi luonnollisen terveydenhoidon pariin. Tekstistä nappasin huomiooni eteeriset öljyt… Mua kiinnostaa niiden käyttö päänsärkyyn. Buranan käyttäminen pidemmän päälle voi olla haitallista vatsalle.
  Lisäksi jos innostut järjestämään DYI workshoppeja olisin mielläni mukana! Koitin nimittäin vääntää mintusta eteerisen öljyn, mutta se haisee kamalalta joten sitä en tule käyttämään.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista ❤️ Kärsin joskus migreenistä, johon on auttanut kylmä/kuuma hoito (niskaan kylmää ja jalat kuumaan veteen), akupisteiden painelu (peukalon ja etusormen välisen liitoksen painaminen) sekä piparminttuöljy tai lavanteliöljy. Sekoitan muutaman tipan molempia, tai jompaa kumpaa pieneen määrään kookosöljyä ja hieron ohimoille ja niskaan.
   Täältä löytyy vinkkejä erilaisten päänsärkyjen hoitoon eteerisillä öljyillä: https://draxe.com/essential-oils-for-headaches/

   Itse en ole tehnyt eteerisiä öljyjä koska en usko saavani niistä niin tehokkaita mitä valmiit öljyt ovat 😄 Joskus voisi jonkun DIY-workshopin järjestää jossa tehtäisiin erilaisia kosmetiikkatuotteita! 😊

   Tykkää

 2. Hammashermanni 20.2.2019 — 01:40

  Hei. Mielenkiintoinen aihe ja kokemus reiän parantamisesta.

  Miten luulet että nämä reiänhoitoneuvot toimisivat fluoritahnan lisänä? Entä pienellä lapsella? Lapsellani todettiin aivan liian nuorena reikä hampaassa ja olisi sanoinkuvaamattoman hienoa saada se korjattua ja vielä ilman paikkausta. En kuitenkaan uskalla jättää hammaslääkärin ohjeistamaa fluoritahnaa pois koska kyseessä ei ole oma suu ja vastaan tästä lopulta lapselleni. En voi myöskään vaikuttaa esim. päiväkodin ruokiin joten ruokavaliokaan ei ole täysin vallassani. Uskotko voisiko kookosöljystä, kodin ruokavaliosta ja mahdollisesti tuosta itsetehdystä hammastahnasta olla apua fluoritahnan ohella?

  Ruokavalion parantelu ei voine mitään ainakaan pahentaa joten sitä ainakin meillä katsastan. Kiitos kuitenkin uudesta näkökulmasta!

  Tykkää

  1. Hei! Kiitos kommentista.

   Ehdottomasti kokeilisin hampaiden terveyttä tukevaa ruokavaliota vaikka fluoritahnaa käyttäisikin. Ja tosiaan mitä tulee päiväkodin ruokiin niin sitä suuremmalla syyllä tarjoaisin laadukkaampaa ruokaa kotona jotta lapsi saisi hampaille (ja muutenkin terveydelle) hyviä ravintoaineita. Meillä myös päiväkotilainen ja en ole mitenkään mielissään päiväkotiruoan laadusta. Pidän siis erityisen tärkeänä tarjota kotona hampaillekin terveellistä ruokaa. Kun kyseessä on alkava reikä ja ohjeita noudattaa mahdollisimman tunnollisesti niin on hyvin mahdollista että kotona tehdyillä muutoksilla voi saada reiän etenemisen pysähtymään.

   Lapselta kannattaa siis jättää ruokavaliosta pois ainakin sokeri (myös piilosokeri). Fytiinihapon saantia kannattaa rajoittaa reilusti, eli mahd. vähän ainakin viljoja, pähkinöitä ja siemeniä.

   Lisäisin lapsen ruokavalioon ainakin nämä asiat:

   -Ravintorikas ruoka. Ei eineksiä eikä pikaruokaa. Paljon vihreää ja muita kasviksia sekä laadukasta lihaa.

   -Paljon hyviä rasvoja: ghee (tai grassfed luomuvoi), avokadot, kasviöljyt ja kalanmaksaöljy. Turskanmaksaöljyä saa luontaistuotekaupoista. Vinkkinä että helpommin öljyä saa annettua lapselle vaikka sekoitettuna pieneen määrään mehua tai hunajaa jos maku ei miellytä ja löytyy myös kapseleina jos lapsi on tarpeeksi vanha niitä nielemään.

   -Kalsium. Raakamaito ja/tai luonnollinen kalsiumlisä. Useimmista luontaistuotekaupoista ja marketeista löytyy esim vuohenmaitoa.

   -Ravintolisät (tärkeimmät D ja K2). Lapselle hyviä ovat vitamiinisuihkeet. Suosittelen erityisesti NordicHealth D3/K2 suihketta. Jos haluaa oikein kunnolla panostaa niin hankkisin luuliemijauhetta koska sitä on helppo lisätä lapsen ruokiin.

   Kannattaa ehdottomasti kokeilla purskuttelua kookosöljyllä jos se lapselta vain onnistuu! Mutta pienet eivät usein jaksa purskutella pitkään. Kannustan myös kokeilemaan mineralisoivaa itsetehtyä hammastahnaa fluoritahan ohella.

   Vinkkinä vielä sellainen täsmähoito että vanuun voi laittaa kurkumatahnaa joka painetaan hampaaseen suoraan reiän päälle ja annetaan vaikuttaa.
   Eli noin teelusikallinen kookosöljyä johon puoli tl kurkumajauhetta ja hyppysellinen vuori/merisuolaa. Maku on voimakas joten ei sovi välttämättä ihan pienille.

   Tsemppiä! 🙂

   Tykkää

 3. Käykö tuo NordicHealthin D3/K2 suihke myös pienille lapsille? 1,5-vuotias ja 3,5-vuotias kyseessä? Ja millä annostuksella?

  Tykkää

  1. Kyllä käy. Suihkausten määrän voi sovittaa lapsille. Otamme talvella enemmän D:tä kuin mitä Suomessa virallisesti suositellaan eli vaihtelevasti 20-50mikrog. Sain joskus NordicHealthiltä vastauksen tähän samaan kysymykseen, että antaa vain pienemmän määrän. Nyt en muista kyseisen tuotteen D:n ja K:n vahvuuksia ulkoa. Mutta tein niin että laskin paljonko yksi suihkaus sisältää vitamiineja esim jos ohjeen mukaan aikuiselle olisi 3 suihkausta 50mikrog niin yksi suihkaus olisi noin 20 lapselle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close