Vastustuskyky kuntoon

 

A546EEA2-F36E-4D01-88CF-4A0777A348DD

Minun tapani vahvistaa immuniteettia on suojella omia hyviä bakteereja. Vältän siis kaikkea mikä voisi tuhota omaa hyvää bakteerikantaani ja sitävastoin teen asioita jotka vahvistavat sitä. Tärkeimpänä mainittakoot antibioottien, lääkkeiden, lisäaineiden ja erilaisten ympäristön synteettisten kemikaalien vältteleminen. Tiedetään että suoliston bakteerit ovat terveyden kannalta välttämättömiä, mutta sama pätee kaikkialla ihmisen kehossa. Esimerksi liiallinen käsien pesu desinfioivilla aineilla poistaa iholtamme myös ne toivotut hyvät bakteerit jotka luontaisesti taistelevat taudinaiheuttajia vastaan. Puhdas, mahdollisimman lisäaineeton ravinto, sekä ravintolisät kuuluvat jokapäiväiseen elämään.

Myös stressittömyys, meditaatio, luonnossa liikkuminen ja nukkuminen ovat tärkeä osa jaksamista ja taistelua tauteja vastaan. Nämä voivatkin auttaa selviämään koko syksyn ja talven ilman yhtäkään flunssaa. Mielellä on yllättävän iso vaikutus siihen miten elimistömme puolustautuu tauteja vastaan. Suolistolla on tutkitusti yhteys aivoihin, mutta vaikutus voi olla myös toisinpäin.

Vastustuskykymme piilee suolistossamme. Suolistoa vahvistavat mm. hapatettu pre- ja probiootteja sisältävä ravinto, kuitupitoiset ruoat, sekä polyfenolia sisältävä ravinto. Itse suosin esimerkiksi hapankaalta, hapatettuja jogurtteja, Boris juomaa, marjoja (mustikka, puolukka, tyrni), kaikkia tumman värisiä kasviksia (esim lehtikaali), vihreää teetä, raakakaakaota ja luulientä.

Vitamiinit ovat tuttu juttu immuniteetin vahvistuksessa. Erityisesti A- E- C- ja D-vitamiineja sisältävä ravinto auttaa pitämään immunijärjestelmän kunnossa, joita saa mm. kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Omassa immuniteettia vahvistavassa ruokavaliossani suosin mm. itse puristettuja mehuja ja marjoja. Liotetuista pähkinöisä saa jonkin verran E-vitamiinia. Vihreiden kasvisten käyttö on monellakin tapaa fiksu juttu. Mehustus on helppo tapa saada kasvisten hyödyt irti. Super suositusta lehtikaalista saa monien muiden vitamiinien lisäksi vastustuskyvylle hyödyllistä B6-vitamiinia.

85D6A36E-61D2-4A9F-8724-2D7AB4C0D6FF.jpeg

Käsittelemättömästä riistasta, kalasta ja kananmunista saatava proteiini edistää vastustuskykykä. Laadukkaasta kotimaisesta kalasta (ja etenkin villikalasta) saa myös jonkin verran sinkkiä ja D-vitamiinia.

Magnesiumia saa lisättyä ruokavalioon esimerkiksi pinaatilla, banaanilla, avokadolla nokkosella, raakasuklaalla, sekä liotetuilla siemenillä ja pähkinöillä. Vihersmoothien peruspohjana voikin käyttää hyvin pinaattia, banaania sekä avokadoa.

Myös liian hapan elimistö on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille. Tämän päivän kauppojen ruokatarjonta happamoittaa elimistön pH-arvoa nopeasti. Punainen liha, prosessoitu ruoka, valkaistu vilja ja maitotuotteet ovat vain osa siitä mitkä vaikuttavat elimistöön huonolla tavalla. Kannattaa siis suosia emäksisiä ruoka-aineita, kuten kurkkua, parsakaalta, pinaattia, lehtikaalta, avokadoa ja vaikkapa sitruunaa. Sitruunavesi omenasiiderietikalla terästettynä heti ensimmäisenä aamulla tasapainoittaa hyvin hapanta elimistöä.

Ravintolisiä ostaessaan kannattaa kiinnittää huomiota laatuun ja alkuperään. Ravintolisissä olennaista on luonnollisesti imeytyvyys ja se, että tuotteen ainesosat ovat mahdollisimman luonnollisia ja tukevat toisiaan. Vastustuskyvyn kannalta tärkeimmät lisät ovat erityisesti:

 • D-vitamiini (mielellään öljymuodossa esim kapseleina, suihkeena tai tippoina)
 • C-vitamiini (esimerkiksi amlajauhe ja muut laadukkaat c-vitamiinijauheet ovat hyviä)
 • Sinkki (mielellään useita eri sinkin muotoja sisältävä valmiste)
 • Maitohappobakteerit

Muita hyviä lisiä tuomaan lisää jaksamista arkeen, ovat monivitamiini, B12, B6, magnesium ja rauta.

Luontaistuotekaupoista voi napata mukaan myös vastustuskykyä parantavia valmisteita kuten:

 • auringonhattu (punahattu)
 • erilaiset adaptogeenit kuten ruusujuuri, ashwagandha, maca tai ginseng
 • fermentoidut entsyymijuomat
 • sinkkisuihke

7BA08EB4-C15B-42A9-8346-E72BC988F2E8

Muutama erityismaininta uskomattoman tehokkaille immuniteetin buustaajille. Nämä ovat oiva apu myös sairastuessa.

Kurkuma – Lääkekasvi, jota on käytetty intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä jo tuhansien vuosien ajan hoitamaan tulehdusta, laskemaan kuumetta, parantamaan ruoansulatusta ja puhdistamaan elimistöä (lue kurkumasta lisää täällä). Sen terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti. Tutkimuksien mukaan kurkumalla on muun muassa antioksidanttisia, antibakteerisia ja tulehdusta torjuvia ominaisuuksia.

Ruoan maustamisen lisäksi kurkumaa voi käyttää lämpimiin juomiin. Kurkumasta saa valmistettua esimerkiksi lämmittävän ja tulehduksia hoitavan kurkumalaten joka pitää pöpöt loitolla. Toimii erityisesti silloin kun tunnet ensimmäiset flunssan oireet.

Kurkumalatte

 • 2 dl kasvimaitoa esim. kaura- tai kookosmaitoa (Oatlyn iKaffella saa täyteläisen laten)
 • 1–2 tl jauhettua (luomu) kurkumaa tai raastettua tuoretta kurkumaa
 • manuka- tai tavallista suomalaista hunajaa maun mukaan (vegaaneille esim kookos- agave- tai vaahterasiirappia)
 • 1 tl raastettua tuoretta (luomu) inkivääriä
 • 1-2 tl kookosöljyä
 • ripaus mustapippuria
 • hieman laadukasta suolaa (kuten ruususuolaa)
 • lisää makusi mukaan esimerkiksi 1/2 tl raastettua luomusitruunan kuorta tai 1/2 tl kanelia

Lämmitä kasvimaito pienessä kattilassa. Lisää kurkuma, suola, raastettu inkivääri ja sitruunankuori.
Lämmitä muutama minuutti, mutta älä kiehauta. Lisää kuuma juoma blenderiin (tai sekoita maidonvaahdottimella) ja surauta nopeasti niin, että ainekset sekoittuvat kunnolla ja saat aikaan pinnalle vaahdon. Kaada mukiin tai lasiin ja laita ripaus mustapippuria vaahdon päälle antamaan makua ja tehostamaan kurkuman vaikutusta.

 

Inkivääri – Inkiväärin on tutkimuksissa todettu voivan vähentää tulehdusta ja infektioiden määrää. Sen sisältämän gingerolin ansiosta se on luontoäidin tehokkaimpia kasveja sairauksien hoidossa.

Porkkana- inkivääri- appelsiinimehu (n.1l)

Tämä ihana tuorepuristettu mehu takaa varmasti tärkeiden vastustuskykyä lisäävien vitamiinien saannin.

 • 5 appelsiinia
 • 4 porkkanaa
 • inkivääriä maun mukaan (noin. peukonlonpään kokoinen pala)

Kuori appelsiinit, porkkanat ja inkivääri. Lisää mehukoneeseen ja nauti valmis mehu tuoreena!

Kuuma inkiväärijuoma

 • Leikkaa inkivääristä noin 20 gramman pala eli kahden peukalon paksuinen pala.
 • Sen jälkeen kuori ja viipaloi inkivääri.
 • Laita kattilaan noin puoli litraa vettä ja viipaleet joukkoon.
 • Kun vesi kiehuu, laita levy miedommalle lämmölle ja anna kiehua hiljalleen raollaan olevan kannen alla 15 min – 1/2 tuntia.
 • Lisää hieman jäähtyneeseen juomaan makusi mukaan hunajaa ja vaikka sitruunaa.

A71119D8-8C89-475B-BD1F-CCD64535DF45

 

Valkosipuli – Kasvia on käytetty jo tuhansia vuosia estämään monia sairauksia ja tauteja. Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Parhaimmat terveysvaikutukset saavutetaan käyttämällä sitä raakana. (voit lukea valkosipulista ja sen muista uskomattomista terveysvaikutuksista täältä.)

Flunssan tappoase

Voit valmistaa tehokkaan ja toimivan valkosipulitahnan kun tunnet ensimmäiset flunssan oireet. Olen itse saanut tällä reseptillä todella monet alkavat flunssat torjuttua:

 • 5 kpl (luomu) valkoisipulin kynttä
 • 3 rkl laadukasta (luomu) oliiviöljyä
 • 1 tl (luomu) inkiväärijauhetta tai pieni pala raastettua raakaa inkivääriä
 • 1 tl (luomu) kurkumajauhetta
 • 1 rkl manukahunajaa tai suomalaista luomuhunajaa
 • ripaus mustapippuria

Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne valkosipulipuristimella (jos et omista vielä niin suosittelen lämpimästi hankkimaan). Voit myös hienontaa valkosipulit veitsellä tai raastaa ne. Jos käytät tuoretta inkivääriä, niin murskaa se puristimella (tai raasta se) valkosipulin joukkoon. Sekoittele hyvin joukkoon loput ainekset ja lisää kannelliseen lasipurkkiin. Jos haluat tehdä isomman määrän kerralla, voit surauttaa ainekset sauvasekoittimella.

Säilytä jääkaapissa. Ota teelusikallinen noin kolmesti päivässä.

C1155781-C371-4EAB-9624-CDB7D480122B

 

Hunaja – Hunaja ehkäisee luonnostaan mikrobien ja hiivojen kasvua, ja sillä on myös tulehtumista estäviä sekä vähentäviä ominaisuuksia. Se on yksi luonnon omista antibiooteista. Hunaja on loistava apu yskään sekä tekee hyvää vatsalle.

Hunajaa voi ottaa ennaltaehkäisevästi lusikallisen päivässä tai sitä on helppo lisätä juomiin. Se voi ehkäistä tauteja myös siinä vaiheessa kun tuntee ensimmäisiä sairastumisen oireita. Sitä kannattaa kokeilla kurkkukipuun sekä yskään. Manukahunaja on erittäin vahva ja terveysvaikutteinen, mutta myös suomalainen ”raakahunaja” on loistava lääkkeenä.

 

Luuliemi – Terveellä suolistolla on kokonaisvaltainen vaikutus kehoon ja immuunijärjestelmään. Luuliemessä kaikki ravinteet ovat oikeassa suhteessa ja juuri sitä mitä ihminen todella tarvitsee. Lue luuliemestä ja sen valmistuksesta täältä. Voit myös ostaa todella laadukkaita luuliemivalmisteita Biomediltä. Erilaisia luuliemijauheita saa myös tilattua ulkomailta, mutta suosittelen lämpimästi suomalaista Biobedia.

Lämmin kuppi luulientä tai luuliemilattea tekee todella hyvää! Saat tehtyä luuliemilaten samalla tavalla kuin kurkumalaten. Lisäät vain joukkoon luulientä tai luuliemijauhetta.

Parhaillaan hörpin ihanaa Biomedin luuliemijauheesta tehtyä luuliemilattea koska tunnen flunssan koputtelevan ovella. Otetaan rennosti ja nautitaan syksystä!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close