Voivatko hampaiden reiät parantua luonnollisesti ilman fluoria?

Hampaiden reiät voivat parantua. Se voi kuulostaa mahdottomalta, mutta tarkemmin ajateltuna on aika selvää että hammasluu pystyy korjaamaan itsensä siinä missä muutkin luut. Jos reikä ei ole edennyt hammasluuta pidemmälle ytimeen, on reikä mahdollista saada parantumaan ilman reiän paikkaamista. On tärkeää että reikä huomattaisiin mahdollisimman ajoissa, jotta se tekisi mahdollisimman vähän vahinkoa hampaalle. Vaikka hammasluu pystyy uusiutumaan, niin hampaan kiille ei ei siihen pysty, sillä se on suurimmaksi osaksi epäorgaanista ainetta. Kiille pystyy kuitenkin remineralisoitumaan eli kovettumaan uudelleen. Jotta tämä kaikki olisi mahdollista, hammas tarvitsee vain oikeat olosuhteet ja rakennusaineet.

Tässä on lainaus hammaslääkäriliiton sivuilta:

Sylki neutraloi happoa ja auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja saostumaan takaisin hampaan pinnalle, minkä seurauksena hampaan pinta kovettuu. Viimeistään parin tunnin päästä hapoiksi muuttuvien hiilihydraattien nauttimisesta (happohyökkäys) tilanne yleensä korjaantuu. Jos happohyökkäyksiä on tiheään, korjautumista ei kuitenkaan ehdi tapahtua. Silloin vaurio syvenee ja hampaaseen alkaa muodostua reikä. Kun hampaan pinnasta on alkanut liueta mineraaleja, mutta vaurio rajoittuu kiilteen alueelle, puhutaan alkavasta kariesvauriosta.

Eli hammaslääketieteen mukaan reikiä syntyy mm. tiheiden happohyökkäyksien takia, kun mineralisoiva sylki ei ehdi kovettamaan hampaan kiillettä. On totta, että mitä vähemmän hampaat joutuvat happohyökkäyksen kohteeksi, sitä vähemmän sylki joutuu tekemään töitä hampaiden vahvistamiseksi. Vähemmän kuitenkin puhutaan siitä, että terveen ihmisen sylki pystyy neutralisoimaan happoja jo ruokailun aikana sekä heti sen jälkeen jos sylki on hyvälaatuista.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että sylki on avainasemassa siinä miten tehokasta hampaiden remineralisaatio on.

Hampaissamme tapahtuu siis korjaavaa remineralisaatiota jatkuvasti, mutta miksi hampaat sitten reikiintyvät? Lääkärit syyttävät bakteereja. Oralin sivuilta:

Lähes kaikilla maailman aikuisilla lymyilee suussaan kariesbakteeri. Hampaiden reikiintymiseen voi onneksi itsekin vaikuttaa. Mutta tiesitkö, että elämänmuutokset, jopa avioero, voivat lisätä reikiä? Karies eli reikiintyminen johtuu siitä, että suun bakteerit ja reikiintymiseltä estävät tekijät ovat epätasapainossa. Myös syljen koostumus vaikuttaa reikiintymiseen. Joidenkin sylki suojaa hampaita paremmin, mutta toisaalta nämä ihmiset saavat hanakammin hammaskiveä, koska heidän sylkensä kovettaa plakkia helpommin.

Eli taas kaikki johtaa syljen laatuun. Kun huonolaatuinen sylki ei pääse suojaaman hampaita, myös bakteerit pääsevät tekemään tuhojaan hampaisiin.

Mikä sitten vaikuttaa syljen ja hampaiden laatuun?

  diet_main_cause_tooth_decay

Jo 1930-luvulla tiedettiin ravinnon vaikuttavan hampaiden kuntoon. Lääketieteelliset tutkijat Dr. Edward Mellanby ja hänen vaimonsa Dr. May Mellanby tulivat tunnetuiksi julkaisemastaan tutkimuksesta ravinnon vaikutuksesta luustoon ja hampaisiin vuonna 1934. Tutkimukset osoittivat että D-vitamiini, kalsium ja fosfori ovat välttämättömiä luuston terveydelle ja että ne auttavat korjaamaan hampaiden vaurioita, kuten reikiä. He huomasivat kalanmaksaöljyn ja raakamaidon vaikuttavan hyvällä tavalla lasten hampaiden terveyteen.

                                 lataus        May_Mellanby

Vain viisi vuotta myöhemmin, Dr. Weston A. Price julkaisi ensimmäisen painoksensa fyysisestä ja ravitsemuksellisesta degeneraatiosta. Dr. Price on yksi arvostetuimmista hammaslääkäreistä koskaan, jota kutsutaan myös nimellä ”Charles Darwin of nutrition”.

Hän matkusti maailmalla lähes vuosikymmenen ajan etsien vihjeitä erinomaiseen hampaiden terveyteen. Hän huomasi, että moderni ruokavalio oli yhteydessä reikiin ja muihin hampaiden sairauksiin, sekä samaan aikaan luonnonmukainen alkuperäiskansojen ruokavalio johtaa terveisiin hampaisiin.

Nutrition-and-Physical-Degeneration

Seuraavan suuren askeleen ottivat eteenpäin tohtorit Ralph R. Steinman, DDS ja John Leonora. He julkaisivat teoksen (Dentinal Fluid Transport) hampaiden kyvystä parantua ravitsemuksen avulla vuonna 2004.

Dr. Pricen ja Dr. Mellanbyn teokset tunnetaan laajemmin, mutta Dental Fluid Transport kertoo ymmärrettävämmin, miten hormonit, vitamiinit ja kivennäisaineet todella vaikuttavat kehomme kykyyn vahvistaa hampaita ja korjata reikiä.

Dentinal-Fluid-Transport

Voi vaan ihmetellä, että miksi nykyään lääkärit väheksyvät ruokavalion merkitystä terveyteen liittyvissä asioissa. Tämän päivän ”modernit” hammaslääkärit muualla maailmassa alkavat kuitenkin puhua asian puolesta.

Tri. Edward Mellanbyn, Tri. Weston Pricen, Tri. Ramiel Nagelin sekä muiden edellä mainittujen näkemysten mukaan hammaskarieksen aiheuttajina ovat seuraavat 4 tärkeintä tekijää:

  1. Mineraalien puute ruokavaliossa (kalkki, magnesium ja fosfori)
  2. Rasvaliukoisten vitamiinien (A-, D-, E- ja K-vitamiinien ja erityisesti D- vitamiinin) puute
  3. Fytiinihappoa sisältävien ruokien liiallinen käyttö
  4. Prosessoidun, valkoisen sokerin liiallinen kulutus

Kun kysyy hammaslääkäriltä, että onko mitään mitä hampaiden terveyden eteen voisi tehdä ravitsemuksellisesti, he sanovat että maitoa tulisi juoda, sekä sokereita tulisi vältellä. Jälkimmäisestä ollaan siis samaa mieltä, mutta tämä ei luonnollisestikaan riitä. Ihmiset alkavat kuitenkin nykyään ymmärtää paremmin ravinnon ja sen laadun merkitystä, sillä monet ovat saaneet avun useisiin terveysongelmiin ruokavaliomuutosten ansiosta.

Monet ovat vähentäneet maidon käyttöä, sillä kaupassa myytävien pastöroitujen maitojen on osoitettu useaan otteeseen olevan terveydelle haitallista ja on lisäksi todella kaukana oikeasta rasvaisesta ja ravintorikkaasta raakamaidosta. Käsittelemätön maito on täynnä vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat tervettä hammasnesteen virtausta ja näin vahvistavat hampaita. Lähes kaikki hampaille tärkeät rakennusaineet, kuten kalsium, K2-vitamiini, D3-vitamiini, magnesium, fosfori ja rasvaliukoiset vitamiinit löytyvät yhdestä tuotteesta. Maidon suuri kuluttaminen pitkään ei välttämättä ole muuten terveydelle edullista tai ainakaan kaikille sopivaa, joten voi olla kannattavampaa ottaa se osaksi vain hampaita vahvistavien tai reikiä parantavien kuurien ajaksi.

Suomalaiset juovat kuitenkin edelleen eniten maitoa maailmassa, mutta silti suomi esiintyy osteoporoositilastojen kärkipaikoilla. Kattavia tutkimuksia löytyy siis siitä, että kaupan maidot aiheuttavat luiden haurastumisen lisäksi paljon muitakin terveyshaittoja.

Maidossa on kalsiumia, mutta prosessoitujen maitojen ongelmien syy johtuu mm. proteiineista, hormoneista ja huonosta kalsium-fosforisuhteesta. Maidon sisältämät proteiinit happamoittavat verta. Tämä happamoituminen voi demineralisoida luita. Demineralisaatio tarkoittaa kivennäisaineiden vähenemistä, esim. luun kalkkikato. Näin tapahtuu, jotta kehossa säilyisi tasapaino, ja sen seurauksena kehon on käytettävä luiden mineraaleja tehdäkseen kehosta emäksisemmän. Tärkeimpänä asiana kalsiumin imeytymisessä on kuitenkin D-vitamiini, jota kyllä lisätään kaupan maitoihin, mutta ongelmana on D-vitamiinin laatu (synteettinen) ja se, että D-vitamiini tarvii imeytyäkseen rasvaa. Maidon luontainen rasva kärsii teollisen prosessoinnin aikana ja rasvattomissa maitotuotteissa sitä ei luonnollisestikaan ole ollenkaan. Ainakin rasvaton maito kannattaa jättää suosiolla kaupan hyllylle ja sen sijasta ostaa vaikka kirja Parantavat rasvat.

Nykyihmisen ravinneköyhän ruokavalion takia, hampaat eivät saa tarpeeksi tarvittavia mineraaleja hampaan vahvistamiseen ja korjaamiseen. Koska hampaan kiille on myös dynaamisessa vuorovaikutuksessa syljen kanssa, vaikuttaa de- ja remineralisaation tasapaino suorasti hampaiden kuntoon. Ruokavaliomme ja ruokailutapamme aiheuttavat siis suhteessa enemmän demineralisaatiota (mineraalien puutosta) kuin remineralisaatiota (korjaavaa mineralisaatiota).

ihminen_rsk_hammas_shutterstock

Hampaassa on kolme kerrosta. Päällimmäinen kerros on hampaan kiille, joka koostuu lähes kokonaan mineraaleista. Kiille on suurimmilta osin epäorgaanista ainetta, joten se ei pysty uusiutumaan. Kiille kuitenkin jatkuvasti remineralisoituu. Keskimmäinen kerros eli huokoinen hammasluu vastaanottaa ravintoaineet joka siirtää niitä myös uloimpaan kerrokseen eli hammaskiilteeseen. Hammasluussa eli dentiinissä on nesteiden täyttämiä kanavia, jotka johtavat hampaan ydinonteloon. Nesteet jotka sisältävät ravinteita, bakteereita sekä happoja kulkeutuvat kanavia pitkin hampaan pinnalle. Syömisen aikana nesteiden liikkuminen vauhdittuu kohti hampaan pintaa. Hampaan sisin kerros on hampaan ydin eli pulpa. Hammasytimessä on sidekudosta, verisuonia ja hermoja.

 Hammaslääkärit kehottavat käyttämään fluoria joka korjaa kiillettä. Fluori voi ehkä vaikuttaa vahvistavasti kiilteeseen pieninä määrinä, mutta pitkällä aikavälillä siitä voi olla kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä (fluorista kirjoitin aikaisemmin myös täällä). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jatkuva runsas fluorin saanti haurastuttaa hampaita joka voi aiheuttaa reikiintymistä.

Noin 90 % ruuansulatuskanavaan päätyneestä fluoridista imeytyy elimistöön. Suurin osa imeytyneestä fluoridista sitoutuu luuhun ja hampaisiin. Hampaissa fluoridi kertyy hammaskiilteeseen.

Pieni annos on hyödyllistä karieksen ehkäisyssä, suuremmat annokset ovat haitaksi sekä hampaille että luustolle. Fluorin haitat johtuvat fluoridin voimakkaasta hakeutumisesta luuhun. Jatkuva runsas fluoridin saanti voi aiheuttaa hampaisiin vaaleita laikkuja eli fluoroosia, mikä on pääasiassa esteettinen värivirhe, mutta kiille on silloin myös haurasta, helposti lohkeavaa ja reikiintyvää. Hampaille hyödyllisen ja haitallisen fluoridipitoisuuden raja vedessä on jyrkkä: kun raja-arvo 1,5 mg/l juomavedessä ylitetään, haitat lisääntyvät nopeasti. Juomaveden fluoridin on arvioitu aiheuttavan Suomessa fluoridirikkailla alueilla noin 400 hampaiden fluoroositapausta vuodessa.   -Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Vesijohtoveden sisältämä fluori aiheuttaa tutkitusti terveydelle haittoja ja hammastahna voi sisältää fluoria lähes 1000 kertaisesti veteen verrattuna. Fluoria niellään pieniä määriä jokaisen hammaspesun yhteydessä ja sitä voi ilmeisesti myös jonkin verran elimistöön suun limakalvoilta. Fluori pystyy läpäisemään veri-aivoesteen jonka tarkoitus on suojella aivoja, sekä koko hermojärjestelmää. Se myös tehostaa alumiinin imeytymistä ja pystyy kuljettamaan sitä veri-aivoesteen ohi aivoihin. Se kykenee myös kulkemaan istukan läpi vauvaan. Eräässä tutkimuksessa todettiin fluorin lisäämisen veteen, jossa on pieniäkin jäämiä alumiinista, aiheuttavan vakavia vaurioita aivosoluissa aivolohkossa, joka vastaa oppimisesta ja muistamisesta. Fluoria esiintyy luonnostaan maaperässä ja pohjavesissä. Suomessa, sekä lähes kaikissa muissa Eu-maissa fluoria ei ole tarvetta lisätä vesijohtoveteen.

Jos fluoria päättää käyttää kaikesta huolimatta hampaiden hoidossa, on suositeltavaa kiinnittää tarkkaa huomiota käytettävään määrään. Fluorista löytyy todella kattavasti tietoa, sekä todella paljon tutkimuksia tältä sivustolta. Suosittelen tutustumaan. (Muut lähteet fluorista 123)

image1 (16)

On tärkeää ymmärtää, että ravinnosta saatavat mineraalit vaikuttavat syljen laatuun ja siten syljen mineraalipitoisuus vaikuttaa suoraan hampaiden terveyteen

Tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä joilla oli syljessään korkea kalsiumpitoisuus, oli myös terveet ja vahvat hampaat. Niillä joilla ei ollut tarvittavia mineraaleja syljessä omistivat huonokuntoiset ja reikäiset hampaat. 

Eli huolehtimalla siitä, että saa tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa laadukkaasta ja luonnonmukaisesta ravinnosta, voi saada vahvat ja terveet hampaat, sekä hampaan reiät paranemaan.

Minun kokemukseni reiän parantamisesta ruokavalion- sekä itse tehtyjen hammastahnojen avulla löydät täältä. Muiden kokemuksia reikien parantamisesta löytyy pilvin pimein esimerkiksi YouTubesta. Tässä yksi linkki Ramiel Nagelin videoon jossa myös muiden ihmisten kokemuksia: https://www.youtube.com/watch?v=LmxvWwYHma0&t=817s

Jos olet kiinnostunut lukemaan tuoreimpia uutisia sekä tutkimuksia hampaiden hoidosta, suosittelen käymään tällä sivustolla: http://dentistry.news/. Sivustolla kerrotaan hampaiden terveyteen liittyviä asioita mistä hammaslääkärit yleensä vaikenevat.

Hampaita tukevasta ruokavaliosta ja luonnollisesta hampaiden hoidosta myöhemmin lisää! Täällä kerron mikä luonnosta peräisin oleva turvallinen tuote on tutkitusti monta kertaa tehokkaampaa kuin fluori. Nappaa sieltä myös resepti mineralisoivaan DIY-hammastahnaan.

 

https://www.authoritydental.org/tooth-remineralization
https://thetruthaboutcancer.com/fluoride-drinking-ourselves-to-death/?utm_campaign=&utm_medium=organic&utm_source=fb-ttav&utm_content=fluoride-drinking-ourselves-to-death
http://www.fluoridation.com/fluorideindrinkingwater.htm
https://www.elinahytonen.fi/2011/01/fluori-suuri-valhe-2/
https://www.naturalnews.com/044366_fluoride_aluminum_brain_damage.html
https://fluoridealert.org/news/is-fluoride-harmful-for-health/
https://thetruthaboutcancer.com/fluoride-drinking-ourselves-to-death/?utm_campaign=&utm_medium=organic&utm_source=fb-ttav&utm_content=fluoride-drinking-ourselves-to-death

http://dentistry.news/

https://draxe.com/naturally-reverse-cavities-heal-tooth-decay/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2520490/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close