Hampaiden terveyttä tukeva ruokavalio voi parantaa reikiä.

Hammaslääkärit saattavat joskus puhua reiästä kun kyseessä on alkava kariesvaurio. Tätä kiillevauriota sanotaan myös alkavaksi reiäksi.

Hammaslääkäriliiton sivuilta:

”Kun hampaan pinnasta on alkanut liueta mineraaleja, mutta vaurio rajoittuu kiilteen alueelle, puhutaan alkavasta kariesvauriosta. Jos alkava kariesvaurio saadaan pidettyä puhtaana, sen eteneminen paikkausta vaativaksi voidaan pysäyttää karieksen varhaishoidolla.”

”Reikiintymisen alkuvaiheessa hampaan pinta voi kovettua uudestaan. Reikiintyminen pysähtyy, jos mikrobien hapontuottoa pystytään hillitsemään. Jos alkavan kariesvaurion pinta saadaan pidettyä puhtaana, sen eteneminen paikkausta vaativaksi voidaan pysäyttää. Vaurio remineralisoituu, eli kiilteeseen saadaan palautettua pois liuenneita mineraalejaReikiintyminen saadaan kuriin huolellisella itsehoidolla ja terveellisillä elintavoilla.”

Sanotaan että hampaan kiille ei voi koskaan uusiutua. Tiedetään kuitenkin että hampaan kiille voi kovettua uudestaan jolloin poraamiselta sekä paikkaamiselta voitaisiin välttyä. Miksi hammaslääkärit eivät puhu tästä useammin?

Useat tutkijat ja lääkärit ovat sitä mieltä, että hampaiden poraamista pystyttäisiin välttämään jopa 30-50% tapauksista ennaltaehkäisevällä hoidolla.

Preventative oral care can reduce the need for unpleasant dental drilling and filling by 30-50 percent, says a study. The findings suggest that tooth decay or dental caries can be stopped, reversed, and prevented without the need for the traditional ’fill and drill’ approach that has dominated dental care for decades.” (Julkaistu tutkimus: Community Dentistry and Oral Epidemiology journal.)

”It is unnecessary for patients to have fillings because they are not required in many cases of dental decay,” said the study’s lead author Wendell Evans, associate professor at University of Sydney in Australia.

Professori kertoo että jopa 50 vuoden tutkimustulokset osoittavat että hampaiden reiät kehittyvät paljon hitaammin kuin mitä aiemmin on luultu. Tutkimusten mukaan kestää keskimäärin noin 4-8 vuotta että hampaan uloimman kerroksen eli kiilteen alkava vaurio (eli reikä) etenee hammasluuhun. Reiän kehittymisen pysäyttämiseen on siis runsaasti aikaa ennen kuin sen paikkaamista vaadittaisiin. Kiilteen alla on hammasluu, joka uusiutuu koko eliniän ajan. Myös hammasluuhun edenneen karieksen voi pysäyttää luonnollisin keinoin jos asiaan puuttuu tarpeeksi nopeasti. Tulehduksen riski on olemassa jos hampaita ei hoida ajoissa.

karies_1_0
Kuva: Hammaslääkäriliitto

Jo 1900-luvun alkupuolella tiedettiin ravinnon vaikutuksesta hampaiden terveyteen. Arvostettu Weston A. Price oli 1914-1923 puhemiehenä National Dental Associationissa, ja oli ADAn (American Dentist Association) uranuurtaja. Hän julkaisi painoksen fyysisestä ja ravitsemuksellisesta degeneraatiosta. Samoihin aikoihin lääketieteelliset tutkijat Dr. Edward Mellanby ja hänen vaimonsa Dr. May Mellanby tulivat tunnetuiksi julkaisemastaan tutkimuksesta ravinnon vaikutuksesta luustoon ja hampaisiin vuonna 1934. Löydökset kuitenkin painuivat unholaan nykyaikaisen lääketieteen ja ruokateollisuuden myötä.

Tässä postauksessa kerron minkälainen ravinto vaikuttaa hampaiden terveyteen. Jos et ole lukenut vielä edellistä kirjoitustani hampaiden reikien parantamisesta luonnollisin keinoin, suosittelen lukemaan sen ensin täältä. Suosittelen myös lukemaan Cure Tooth Decay-kirjan, jonka mukaan suurilta osin tämäkin kirjoitus on tehty. Kirjassa kerrotaan muun muassa siitä, miksi poraamista ja paikkaamista kannattaisi välttää. Suosittelen tutustumaan myös nettisivuihin jossa paljon tietoa aiheesta: https://www.curetoothdecay.com/Tooth_Decay/tooth_decay_overview.htm

Karieksen nykyään ajatellaan aiheutuvan näistä tekijöistä:

 • Suun bakteerikoostumus, eli kariesta aiheuttavien bakteereiden (mm. streptococcus mutans, laktobasillit) osuus suun bakteerikannasta
 • Ruokavalio ja etenkin sokereiden käyttö
 • Hampaiden vastustuskyky, esimerkiksi hammasta suojaavan kiilteen paksuus sekä syljen koostumus

Vaikka kahden viimeisen kohdan vaikutuksista tiedetään, tämän päivän hammaslääkärit syyttävät kuitenkin pääasiassa sokereita, huonoa hammashygieniaa, sekä suun bakteereita. Perinnöllisetkin tekijät voivat vaikuttaa, mutta on ällistyttävää, miten vähän ravinnon myönnetään vaikuttavan hampaiden terveyteen. Suu on täynnä bakteereita ja näin kuuluukin olla. On epärealistista ajatella että ihmisen pitäisi välttyä bakteereilta koko elämänsä ajan, jotta reikiä ei muodostuisi. Suurimmalla osalla ihmisistä on suussaan niin sanottu kariesbakteeri, mutta silti kaikki eivät saa reikiä hampaisiinsa. Pelkkä bakteeri ei aiheuta reikää, eikä pelkkä hampaiden huolellinen puhdistus estä saamasta reikiä. Mikä sitten aiheuttaa reikiä ja miten niitä voi estää?

Nykyihmisen huono hammasterveys johtuu pääasiassa ravinneköyhästä, prosessoidusta ja lisäainepitoisesta ruokavaliosta. Ihmiset eivät välttämättä saa tarpeeksi hampaiden terveyttä tukevia mineraaleja ja vitamiineja ravinnosta kuten ennen.

Muun muassa Tri. Edward Mellanbyn, Tri. Weston Pricen ja Tri. Ramiel Nagelin näkemysten mukaan hammaskarieksen aiheuttajina ovat seuraavat neljä tärkeintä tekijää:

 • Mineraalien, kuten kalsiumin, magnesiumin ja fosforin puute ruokavaliossa (tai mineraalien epätasapaino elimistössä)
 • Rasvaliukoisten vitamiinien A-, D-, E- ja K-vitamiinien ja erityisesti D- vitamiinin puute
 • Fytiinihappoa sisältävien ruokien liiallinen käyttö
 • Prosessoidun, valkoisen sokerin liiallinen kulutus

Muita hampaiden terveydelle haitallisia ravintoon liittyviä tekijöitä ovat muun muassa:

 • Prosessoidun, lisäaineilla kyllästetyn ruoan kulutus
 • Virvoitusjuomat
 • Tiheät ateriavälit (napostelut)
 • Vegaaniruokavalio

 

Jo raskausaikana äidin vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineden saanti vaikuttaa lapsen luuston ja hampaiden kehitykseen. Kalsium ja D-vitamiini ovat erityisen tärkeitä sikiöasteella olevan lapsen hampaiston kehittymiselle. Maitohampaat alkavat kehittyä jo sikiönkehityksen viidennellä viikolla. Suurimmillaan sikiön kalsiumintarve on viimeisellä kolmanneksella, kun luuston kasvu on voimakkainta. Äidin kalsiumin tarve raskausaikana on noin 900 mg päivässä. Väitöstutkimuksesta käy ilmi, että noin 70%, eli suurin osa suomalaisäideistä kärsii D-vitamiininpuutoksesta raskauden aikana. D-vitamiini vaikuttaa kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaan. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja kiinnittymään luustoon. Suomen suositukset ovat vain 10 µg/vrk. Liian vähäisen D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa vakavia ongelmia luuston kehityksen lisäksi raskaana olevan äidin ja lapsen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle, sekä syntyvän lapsen neurologiselle kehitykselle.

Kalisiumin ja D-vitamiinin vaikutuksista luustoon tiedetään mutta ilman yhtä tärkeää mineraalia ihminen ei saa kalsiumia ja D-vitamiinia käyttöönsä. Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista elimistössä veden, hapen ja perusravintoaineiden jälkeen. Magnesiumin saanti on melkein olennaisempaa kuin kalsiumin, natriumin ja kaliumin saanti, sillä magnesium säätelee näitä kaikkia kolmea, sekä niiden lisäksi vielä D-vitamiinia. Magnesiumin puutos on nykyisin paljon luultua tavanomaisempaa. Tuoreen Amerikalaistutkimuksen mukaan 48 % amerikalaisista kärsii magnesiumin puutoksesta, ja samanlaisia tuloksia on saatu myöskin Euroopassa.​ Magnesiumin puute vaivaa myös noin 50% Suomalaisista. Magnesiumia ei saada enää yhtä helposti ravinnosta kuin ennen. Syinä tähän ovat, että monet ruoat ovat kasvatettu magnesiumin puutteesta kärsivässä maaperässä. Tuoreen ruoan käsittely, viilennys, kuljetus ja säilytys kuluttaa magnesiumia. Myös ruoanvalmistustavat kuten paistaminen tuhoavat tärkeitä mineraaleja.

Nykyään aletaan olla tietoisia myös K-vitamiinin vaikutuksesta luustoon. Siitä huolimatta sitä ei vielä oteta juuri esiille kun puhutaan luuston hyvinvoinnista. Esimerkiksi Hollantilaistutkimuksen mukaan K- ja D-vitamiinit toimivat yhdessä synergisesti tehokkaammin kuin kumpikaan yksin (van Ballegooijen ja Beulens 2017). K-vitamiini sitoo kalsiumia luustoon joten se on erittäin tärkeä hampaidenkin kannalta.

Siltikin nykyään ihmetellään lasten ja aikuisten huonoa hampaiden terveyttä. Sen sijaan että ravinnon merkityksestä puhuttaisiin enemmän, fluorin saantisuosituksia nostetaan ihan pienilläkin lapsilla, vaikka fluorin liiallisen saannin tiedetään haurastuttavan hampaita. Liiallisen fluorin tiedetään myös olevan haitallista etenkin lapsille, koska lapset nielevät tahnaa pesun aikana. Fluorista lisää täällä ja täällä.

cavitygraph

Erääseen tutkimukseen osallistui 62 lasta joilla oli reikiä. Heidät jaettiin kolmeen eri ruokavaliota noudattavaan ryhmään. Ryhmä 1 söi normaaliruokaa ja lisäksi kaurajauhoa (sisältää runsaasti hampaille haitallista fytiinihappoa). Ryhmä 2 söi omaa normaaliruokaansa ja D-vitamiinilisää. Ryhmä 3 söi viljatonta ruokaa ja otti D-vitamiinia.

Havaittiin että ryhmässä 1, jossa syötiin paljon viljaa ja fytiinihappoa, reiät lisääntyivät. Ryhmällä 2 reiät paranivat ja niitä kehittyi vähemmän. Ryhmässä 3, joka noudatti viljatonta, runsaasti vihanneksia, hedelmiä, lihaa, raakamaitoa sisältävää ruokavaliota ja otti D-vitamiinilisää, nähtiin suurinta paranemista ja lähes kaikkien reikien paranemista.

Fytiinihappojen liiallinen saanti ravinnosta on merkkittävä tekijä hampaiden reikiintymisessä. Fytiinihappo eli fytaatti on mineraalien ja entsyymien estäjä joka voi aiheuttaa terveyshaittoja. Fytiinihapolla on sinänsä hyödyllinen ominaisuus vaikeuttaa ympäristömyrkkyjen imeytymistä elimistöön, mutta samalla se vaikeuttaa myös ihmiselle hyödyllisten aineiden imeytymistä. Suurin syy siihen miksi fytiinihaposta on nykyään tullut ongelma, on se, että olemme lopettaneet entisaikaisten ruoanvalmistusmenetelmien käytön, kuten idättämisen ja hapattamisen jotka poistavat fytiinihapon pois ravinnosta.

Fytiinihapolla voi olla pienissä määrin joitain edullisiakin vaikutuksia ihmiselle, mutta runsaasti fytaattia sisältävä ruokavalio aiheuttaa mineraalien puutosta ja osteoporoosia (The Lancet artikkelista). 80% viljojen ja papujen fosforista on sitoutuneena fytiinihappoon, jonka takia se ei imeydy elimistöön. Fosforin imeytymättömyyden lisäksi nämä molekyylit sitovat hammasterveydelle välttämättömiä mineraaleja kuten kalkkia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä, jolloin elimistö ei saa näitä ravintoaineita käyttöönsä. Erään arvion mukaan paljon fytiinihappoa sisältävien ruokien kuluttaminen vähentää magnesiumin imeytymistä noin 60%:lla ja sinkin imeytymistä noin 20%:lla. Fytiinihappo ei ainoastaan estä mineraalien imeytymistä ruoasta kehoomme, vaan se kykenee ilmeisesti suodattamaan mineraalit kehostamme, luistamme ja hampaistamme pois. Fytiinihapon ominaisuuksien tiedetäänkin aiheuttavan ruoansulatusvaivoja, ruokahaluttomuutta, ravintoaineiden puutosta ja hammasmätää.

Sitten on mainittava tietysti pahamaineinen sokeri. Sokeri ruokkii suussa olevia bakteereja jotka estävät hammanesteiden virtausta. Se on myös erittäin hapanta ja voi sananmukaisesti syövyttää kalkkia tai demineralisoida hampaiden rakenteita, jonka seurauksena tapahtuu reikiintymistä. Sokeri aiheuttaa myös tulehdustilaa kehossa. Sokerin aiheuttama korkea verensokeri ja sen voimakas heittely voi heikentää mineraalien toimintaa.

Miten hampaiden terveyttä voi tukea ruokavalion avulla?

Jos haluat parantaa suusi terveyttä, estää hampaiden reikiintymistä tai parantaa jo hampaisiin muodostuneita reikiä, ruokavaliosta kannattaa poistaa ainakin reikiintymistä aiheuttavat tekijät ja sitä vastoin lisätä ruokavalioon ravintorikkaita ruokia. Tämä ohjeistus on suunniteltu niille jotka käyttävät ruokavaliossaan eläinperäisiä tuotteita. Vegaaneille ja kasvissyöjille sopivat ohjeet tulevat blogiin myöhemmin. Kaikki voivat soveltaa näistä ohjeista itsellensä sopivan.

image2

1. Vältä fytiinihappoa sisältäviä ruokia

Niitä ovat esimerkiksi:

 • viljat
 • pavut
 • soija
 • pähkinät
 • siemenet
 • kahvi
 • tee
 • raakasuklaa/raakakaakao (ulkoisesti hyväksi hampaille, mutta syötynä siitä saa paljon fytiinihappoa)

Kattavammat taulukot ruoka-aineista jotka sisältävät runsaasti fytiinihappoa, löytyvät täältä.

The Weston A. Price Foundation sivujen mukaan fytiinihappo voi olla haitallista terveydelle jos sitä saa ravinnosta lähemmäs 800mg päivässä. Etenkin silloin jos ruokavaliosta saa heikosti vitamiineja ja mineraaleja. Suomalaisten ruokavalioon ei keskimäärin sisälly erityisen suuria määriä fytiinihappoa.

An excess of 800 mg phytic acid per day is probably not a good idea. The average phytate intake in the U.S. and the U.K. ranges between 631 and 746 mg per day; the average in Finland is 370 mg; in Italy it is 219 mg; and in Sweden a mere 180 mg per day. -The Weston A. Price Foundation, Ramiel Nagel

Päivän aikana voi kuluttaa useamman annoksen fytiinihappoa sisältäviä tuotteita, esimerkiksi kourallisen pähkinöitä, keitettyä kaurapuuroa, palan leipää, ruskeaa riisiä sekä papuja ilman että se olisi suuremmaksi haitaksi ihmiselle, jolla on muuten terveellinen ravintorikas ruokavalio. Niiden joille muodostuu reikiä tai on mineraalien puutosta, on suositeltavaa saada fytiinihappoa noin 150-400 milligrammaa päivässä. Raskaanaolevien kannattaa kuluttaa fytiinihappoa sisältäviä ruokia mahdollisimman vähän.

Ongelmia voi muodostua silloin jos ruokavalio koostuu pääasiassa pähkinöistä, siemenistä, viljoista, pavuista ja hapattamattomasta soijasta. Jos haluaa vältellä fytiinihappoa, kannattaa välttää ainakin soijatuotteita, täysjyvätuotteita (muroja, riisejä, leipiä), myslejä (etenkin raakamyslejä), raakapuuroja ja riisikakkuja. Myös proteiinijauheiden käyttöä kannattaa rajoittaa tai lopettaa ruokavalion ajaksi kokonaan.

Ruoka-aineiden liottaminen, idättäminen, hapattaminen tai paahtaminen vähentävät jonkin verran fytiinihappoa. Hapattaminen ja idättäminen voivat poistaa fytiinihappoa 50-100%. Suurinta osaa ruoka-aineista tulisi kuitenkin käsitellä korkeissa lämpötiloissa 4-24 tunnin ajan liotuksen tai hapatuksen lisäksi, jotta suurin osa fytiinihaposta saataisiin tuhottua. Kauran fyytinihapon poistamiseen vaadittaisiin useiden päivien lämpökäsittelyä. Jos käytät kauraa, sen liotus ennen paistamista tai keittämistä voi olla kannattavaa. Vähän löytyy tietoa siitä, miten paljon käsitellyn (esimerkiksi keitetyn) kauran kulutus päivittäin vaikuttaa hampaisiin. Kaura sisältää runsaasti fytiinihappoa, joten hampaiden reikien parantamisen yhteydessä se kannattaa poistaa kokonaan ainakin hetkellisesti.

Pähkinöiden liotuksessa osan fytiinihaposta pitäisi tuhoutua noin seitsemässä tunnissa, mutta tuhotakseen suurimman osan fytiinihaposta, tulisi 18 tunnin liotuksen jälkeen pähkinät kuivattaa uunissa ja sen jälkeen paahtaa tai paistaa. Siementen ja pähkinöiden liottamisessa on muitakin hyötyjä. Liotus tekee niistä helpommin sulavia ruansulatuselimistölle, sekä se aktivoi niiden omia hyödyllisiä entsyymejä, jolloin elimistö saa ne helpommin käyttöönsä.

Liotuksen ja muiden käsittelyjen lisäksi eräs tutkimus havaitsi, että C-vitamiini auttaa kumoamaan fytiinihapon haittavaikutuksia ja edistää raudan imeytymistä. Jos tietää kuluttavansa paljon fytiinihappoa sisältäviä ruokia, kannattaa huolehtia että ruokavalioon kuuluu ainakin C-vitamiini, D-vitamiini, A-vitamiini, kalsium, sekä erilaiset hyödylliset rasvat.

Jos sinulla on reikiä ja haluat parantaa ne luonnollisesti ilman hammaslääkärin käsittelyä, kannattaa fytiinihappopitoiset ruoat karsia kokonaan, tai ainakin suurimmaksi osaksi ruokavaliosta (yksilöllisten tarpeiden mukaan 2-8 viikoksi).

image3

2. Jätä pois sokeri

Ruokavaliosta kannattaa ehdottomasti karsia myös sokeri. Sokeria on hankala välttää kokonaan, mutta prosessoidun valkoisen sokerin voi yrittää korvata hieman paremmilla vaihtoehdoilla, kuten esimerkiksi kookossokerilla, hedelmäsokerilla, raakahunajalla tai luonnollisella stevialla. Näitäkin kannattaa käyttää kuitenkin kohtuudella. Piilosokereihin kannattaa kiinnittää myös erityistä huomiota. Jos on aikeissa parantaa reiän, kannattaa valkoisen sokerin lisäksi vältellä myös muita sokereita.

3. Valitse mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa ja vältä prosessoituja ruokia

Hampaiden terveyttä tukevaan ruokavalioon kuuluu mahdollisimman luonnollinen ravintorikas ruoka. Kannattaa välttää siis eineksiä, pikaruokaa sekä muita prosessoituja ruokia. Sen sijaan lautaselle kannattaa valita ainakin raakoja ja höyrytettyjä kasviksia. Tumman vihreät kasvikset ovat erityisen hyviä, koska ne sisältävät muiden hyödyllisten ravintoaineiden lisäksi hampaille edullista kalsiumia ja K2-vitamiinia ja magnesiumia. Huomioi että pinaatti sisältää kalsiumia, K2-vitamiinia ja rautaa, mutta siinä on paljon myös fytiinihappoa, joten pinaattia ei välttämättä ole kannattavaa syödä raakana. Myös eläinperäiset tuotteet tukevat hampaiden terveyttä, kuten laadukas (grass fed) liha, maksa, laadukas (villi) kala sekä kananmunat. Erityismaininta luuliemelle (bone broth). Luuliemi tekee ihmeitä terveydelle, erityisesti hampaiden terveydelle sen monipuolisen ravintosisällön vuoksi. Voit tehdä luulientä itse, tai voit ostaa siitä tehtyjä laadukkaita suomalaisia valmisteita esimerkiksi täältä.

4. Vältä alkoholia ja muita päihteitä

Alkoholin käyttö aiheuttaa suussa monia ongelmia. Yleisimpiä alkoholin aiheuttamia haittoja ovat suun kuivuminen, limakalvomuutokset ja hampaiden kiilteen syöpyminen. Happamat alkoholijuomat, erityisesti viinit, kuohuviinit ja siiderit, aiheuttavat hampaiden pinnan syöpymistä eli hammaseroosiota. Korkeaprosenttiset alkoholijuomat ovat myös huonoja hammaskiilteelle. Lisäksi alkoholi vähentää syljentuotantoa, jonka vuoksi suu ei saa luonnollisesti puhdistettua bakteereita ja happoja yhtä hyvin pois hampaiden pinnalta eikä pääse reminalisoimaan hampaita. Alkoholi myös estää vitamiinien ja mineraalien imeytymistä.

5. Suosi raakamaitoa ja terveellisiä rasvoja (vältä haitallisia hydrattuja rasvoja kuten margariineja)

Prosessoimaton raakamaito on täynnä hampaille hyödyllisiä mineraaleja ja vitamiineja. Sen sisältämät kalsium, K2-vitamiini, D3-vitamiini, magnesium, fosfori ja rasvaliukoiset vitamiinit parantavat tervettä hammasnesteen virtausta ja auttavat pitämään hampaat terveinä ja vahvoina. Tavallinen kaupan pastöroitu maito kannattaa sen sijaan jättää kaupan hyllylle, sillä se on yhdistetty useisiin terveysongelmiin, syöpään ja lisäksi sen on todettu heikentävän luuston kuntoa. Tästä blogista löytyy hyvä listaus siitä, miten paljon prosessoidut maidot eroavat raakamaidosta. Siellä kerrotaan myös patogeeneista ja pelätyistä epidemioista jota raakamaidon pelotellaan aiheuttavan.

”Sekä raakamaidosta, että teollisesta maidosta voi löytyä patogeenejä. Maito voi saastua missä vaiheessa tahansa pastöroinnin jälkeenkin. Joillain maatiloilla saatetaan luottaa siihen, että pastörointi tappaa patogeenit ja voidaan toimia vähän turhankin löysästi hygienian kanssa. Suurin osa maitotuotteisiin liittyvistä ruokamyrkytyksistä on voitu jäljittää pastöroituun maitoon ja siitä valmistettuun juustoon..
Raakamaidosta on otettava bakteeritutkimuksia varten otetaan Suomessa näytteet vähintään kaksi kertaa kuussa. Bakteerien kokonaismäärän kahden kuukauden geometrinen keskiarvo ei saa ylittää 100 000 pmy/ml. Pmy:llä tarkoitetaan pesäkkeitä muodostavaa yksikköä
Vuonna 2010 keskimäärin 99,9 prosenttia suomalaisista maidontuotantotiloista tuotti bakteerimäärän suhteen lainsäädännön vaatimukset täyttävää maitoa.  Alhaisessa säilytyslämpötilassa bakteerien kasvu pysähtyy.”

Kaupan prosessoitujen maitojen haitallisesta vaikutuksesta terveyteen kerroin aiemmin täällä. Raakamaidon juominen hampaiden terveyttä tukevan ruokavalion aikana on hampaiden terveyden kannalta hyödyllistä, mutta sen jatkuva runsas käyttö ei sovi kaikille. Toisaalta raakamaito voi sopia jopa niille joilla on laktoosi intoleranssi. Raakamaitoa voi olla hyvä käyttää hampaiden kannalta esimerkiksi viikoittain joitain annoksia ja reikiä korjaavan kuurin aikana päivittäin. Yksi terveellisimmistä raakamaidoista hampaidenkin kannalta on esimerkiksi vuohenmaitokefiiri. Raskaana oleville ja ihan pienille lapsille ei suositella raakamaidon käyttöä. Jokainen puntaroi itse onko raakamaidon käyttö itselle sopivaa tai kannattavaa. Jos raakamaito epäilyttää syystä tai toisesta, voit jättää sen pois ruokavaliosta, mutta älä korvaa sitä pastöroidulla maidolla.

Hampaille hyödylliset vitamiinit ovat pääasiassa rasvaliukoisia (poikkeuksena ainoastaan vesiliukoinen C-vitamiini). Jotta vitamiinit imeytyisivät tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, ruokavalion tulisi sisältää runsaasti myös laadukkaita ja ravintorikkaita rasvoja. Erilaiset rasvat sisältävät myös runsaasti hampaalle terveellisiä vitamiineja. Erityisesti kalaöljy/kalanmaksaöljy, alppivoi (”grass fed voi”), luomuvoi, kasviöljyt ja mahdollisimman käsittelemättömät juustot.

6. Ravintolisät tukemaan suun ja hampaiden terveyttä

Muistutuksena että ravintolisien käytössä tulee noudattaa valmistajan ohjeita. Raskaana olevien tulee olla erityisen huolellisia ravintolisien kanssa, sillä suositukset ovat odotuksen aikana erilaisia. Ravintolisien tulisi olla mahdollisimman luonnollisessa muodossa jotta niistä todella olisi hyötyä. Niitä saa ainakin luontaistuotekauposta. Ennen ravintolisien käyttämistä voisi olla hyödyllistä mittauttaa arvonsa esimerkiksi vitamiini- ja hivenainemittauksella jonka perusteella on turvallisempaa ja helpompaa suunnitella ruokavaliotaan sekä ravintolisien käyttöä.

cod-liver-oil-vitamin-a

Kalaöljy

Jo 1900-luvun alussa huomatiin kalaöljyn positiivinen vaikutus hampaiden terveyteen. Nykyäänkin siitä on tehty useita tutkimuksia ympäri maailmaa, mutta silti sen vaikutuksista hampaiden terveyteen ei puhuta. Useat eri maista julkaistut tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat tehokkaita antibiootteja jotka edistävät hammasterveyttä ja suuhygieniaa. Kalaöljy estää useiden suussa elävien haitallisten bakteerien (mm. streptococcus mutans) ja hiivasienten kasvua ja ehkäisee siten tulehduksia, kertovat Kentuckyn yliopiston tutkijat. Myös japanilaiset, kiinalaiset ja australialaiset hammaslääkärit ovat vahvistaneet nämä vaikutukset. Tutkimuksia on tehty myös kalaöljyn vaikutuksesta hampaiden reikien parantamiseen esimerkiksi Uudessa-Seelannissa.

Jotta kalaöljystä olisi hyötyä, sen tulisi olla mahdollisimman laadukasta ja tuoretta. Kapselit käyvät myös, mutta nestemäinen voi olla parempi vaihtoehto. Erilaisia valmisteita ovat esimerkiksi kalaöljy, kalanmaksaöljy, villilohiöljy, krilliöljy sekä turskanmaksaöljy. Kalanmaksaöljyt sisältävät runsaasti luonnollista A- ja D-vitamiinia, jonka takia sitä suositaan hampaiden hoidossa. Tässä muutamia tällä hetkellä markkinoilla olevia laadukkaita ja tehokkaita öljyjä: Balance Oil, Ecolomega, Eskimo, Green Pasture Blue Ice Gel (turskanmaksaöljy), Neolifen Salmon Oil plus, Balanstri, Eqology Pure Arctic.

Reikien parantamiseen suositellaan kuitenkin yhtä valmistetta ylitse muiden:

”Green Pasturesin Blue Ice Royal Butter Oil / Fermented Cod Liver Oil on erinomainen yhdistelmä 1/3 X-factor Gold voi öljyä ja 2/3 Blue Ice fermentoitua kalanmaksaöljyä, jonka on kehittänyt Tri. Weston A. Price, palkittu hammaslääkäri ja ravitsemusterapeutti. Tri Weston A. Price löysi ”Activator X:n”.

”Kalanmaksaöljyä on pidetty jo pitkään terveyttä edistävänä lisänä, se on erinomainen A- ja D-vitamiinien sekä Omega-3 lähde. 1930-luvulla tehty löytö osoittaa, että ”Activator X” on rasvaliukoinen ravintoaine, jota löytyy vain voista ja eläimistä, joita on ruokittu ruoholla. X-factor öljy on tehty maitopohjaisesta öljystä, joka on uutettu matalassa lämpötilassa, toimien elimistössä katalyyttinä tukien kehoa hyödyntämään mineraaleja ja solujen uudelleenrakentamisessa. Tri. Weston A uskoo, että kyseinen yhdistelmä luo aivan uusia mahdollisuuksia erilaisten vaivojen ja sairauksien parantamisessa.”

Tuote ja seloste löytyy täältä: https://www.fitnessfirst.fi/green-pasture-blue-ice-royal-butter-oil-fermented-cod-liver-oil-blend-kaneli-240ml.html

Huom. Raskaanaolevien kannattaa huomioida A-vitamiinin määrä öljyissä.

51lhzoyoudl._ss500__4

D-vitamiini

Suomessa suositus on vain 10 µg/vrk eli 50 nmol/l pitoisuutta pidetään riittävänä kaikille, vaikka eri puolilla maailmaa tehtyjen tutkimusten ja suositusten mukaan 75-150 nmol pitoisuus olisi ihanteellinen ja turvallinen. Useimmissa maissa suositukset ovatkin moninkertaiset Suomen suosituksiin verrattuna.

Useat Suomalaiset ovat huomanneet isomman D-vitamiinimäärän vaikuttavan terveyteen hyvällä tavalla. Ihmisiä on kuitenkin peloteltu hieman perusteettomasti etenkin viimevuosina D- vitamiinin yliannostuksilla. Ympäri maailmaa tehtyjen tutkimusten perusteella D-vitamiini voi aiheuttaa joitain ongelmia vain siinä tapauksessa jos D-vitamiinin määrä on kerralla otettuna kohtuuttoman suuri, esimerkiksi useina pistoksina otettuna. Myös Amerikkalaisen 16 vuotisen seurantatutkimuksen tulokset osoittivat että D-vitamiinimyrkytykset ovat äärimmäisen harvinaisia. Ne harvat tapaukset joissa haittoja ilmeni, olivat pääasiassa liuoksena tai pistoksena saatuja äärimmäisen suuria yliannostuksia.

Mutta ennen tämänkin ravintolisän käyttöä, suosittelen mittaamaan D-arvot. Kuten muidenkin ravintolisien, myös D-vitamiinin käytössä tulee olla huolellinen. On muistettava että rasvaliukoiset vitamiinit kertyvät elimistöön, toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit. On hyvä pitää myös mielessä se, että vaikka D-vitamiinia ottaisi yli suositusten, D-vitamiini ei toimi ilman magnesiumia. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, sen tulisi mielellään olla öljymuodossa. Tärkeää on myös D-vitamiinin laatu. Synteettitsessä muodossa olevat lisäainekyllästetyt vitamiinit voivat olla enemmänkin haitaksi kuin hyödyksi. Kannattaa siis valita mahdollisimman luonnollisessa muodossa oleva, hyvin imeytyvä valmiste, esimerkiksi luontaistuotekaupoista saatavat öljykapselit, suihke tai tipat. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi Puhdistamo Super D-vitamiini, Dlux suihkeet, Carlson Super Daily D3, Carlson Labs Solar D Gems..

K2-vitamiini

D-vitamiinin lisäksi tärkein rasvaliukoinen vitamiini hampaiden terveyden kannalta on K2-vitamiini. Suurimpia K2-vitamiinin lähteitä ovat erityisesti tummat lehtivihreät kuten parsakaali, lehtikaali sekä persilja. Suurin K2 pitoisuus löytyy perinteisestä Japanilaisesta ruoasta eli Nattosta. Myös luomuvoit (erityisesti alppivoi) maksa ja kasviöljyt sisältävät K-vitamiinia. Kannattaa huomioida että lääkkeissä ja joissakin ravintolisissä käytetään synteettistä K-vitamiinia eli menadionia (K3). Älä koskaan valitse tätä vesiliukoista vitamiinia, vaan valitse aina rasvaliukoinen mahdollisimman laadukas K2-vitamiini esimerkiksi tippoina tai suihkeena. Koska K2-vitamiini toimii parhaiten D-vitamiinin kanssa, on suositeltavaa valita sellainen valmiste jossa on myös D-vitamiinia, tai käyttää rinnalla erikseen laadukasta D:tä. Esimerkiksi nämä ovat turvallisia ja laadukkaita: Thorne Research Vitamin D/K2, Dlux D/K2 vitamiinisuihke, Puhdas+ K2-vitamiinitipat (ei sisällä D:tä). Huomioi että A- ja E-vitamiinin samanaikainen käyttö saattaa estää K-vitamiinin imeytymistä. 

Kalsium

Maitotuotteiden kerrotaan olevan paras kalsiumin lähde, mutta todellisuudessa asia ei ole näin. Myös väitteet siitä, että vain maitotuotteet auttavat kalsiumia imeytymään tehokkaasti, ovat valheellisia. Parhaiten kalsium imeytyy kehoon esimerkiksi levästä, vihreistä lehtivihanneksista, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Kalsiumia löytyy eniten esimerkiksi pellavansiemenistä, levästä (Kombu) ja tumman vihreistä kasviksista kuten lehtikaalista.

Hampaiden reikien korjaamisessa sekä hampaiden remineralisoinnissa kalsiumin käyttö lisäravinteena on erittäin suositeltavaa. Myös silloin jos et saa ravinnosta tarpeeksi kalsiumia ja haluat ehkäistä reikien muodostumista. Jos ravintolisää käyttää, tulisi aina muistaa huolehtia D-vitamiinin ja magnesiumin saannista myös, sillä muuten lisäkalsiumin käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. 

69CAFCA7-93E0-4DD5-A7F5-95716A47C9EE

Tutkimuksissa on voitu osoittaa että kananmunan kuorista tehty jauhe remineralisoi hampaita ja vahvistaa hampaan kiillettä. Kananmunan kuorista tehdyn kalsiumjauheen on todettu olevan niin tehokas, että se pystyy korjaamaan jo hampaaseen tulleita reikiä.

Kananmunan kuoret sisältävät paljon kalsiumia ja kuoren vaikuttavat aineet kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Kananmunan kuorista tehdyn jauheen kerrotaan imeytyvän paremmin kuin tavallisen kalsium karbonaatin. Kalsiumin lisäksi kuoret sisältävät proteiinia sekä muita tärkeitä hivenaineita, kuten fosforia, fluoria, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä (lähteet 1, 2, 3, 4, 5). Keskikokoisen kananmunan kuoret sisältävät noin 750 – 800 milligrammaa kalsiumia eli jopa puolikas kananmunan kuori päivässä voi riittää kattamaan aikuisen koko päivittäisen kalsiumin tarpeen (jauhetta aivan teelusikan kärjellinen), mutta ottaen huomioon muusta ravinnosta saatavan kalsiumin, yhden kananmunan kuori riittää hyvin aikuiselle yli viikoksi.

Voit valmistaa kalsiumjauhetta luomu kananmunan kuorista helposti itse. Älä heitä jatkossa kuoria roskiin, vaan pese ne ja ota talteen. Kuoria kannattaa kerätä reilusti valmistusta varten. Laita huuhdellut kuoret 150 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi jotta mahdolliset bakteerit kuolevat. Voit myös keittää kuoria joitain minuutteja kiehuvassa vedessä ja antaa niiden kuivua sen jälkeen vaikka talouspaperin päällä. Jauha kuoret blenderissä hienoksi jauheeksi ja lisää jauhe (lasiseen) purkkiin. Aivan teelusikan kärjellinen riittää päivässä. Voit sekoittaa sen esimerkiksi smoothieen. Voit myös tehdä remineralisoivan hammastahnan lisäämällä jauhetta itse tehtyyn hammastahnaan (yksi ohje löytyy täältä).

Toinen keino hyödyntää kananmunan kuoria, on keittää ne ja laittaa pieneen astiaan johon puristetaan päälle yhden sitruunan mehu niin, että koko kuori peittyy. Anna seistä 12 tuntia, poista kuoret ja juo jäljelle jäänyt neste hitaasti.

Magnesium

Magnesiumin paras lähde ravinnosta hampaiden kannalta on kasvikset, etenkin tumman vihreät kasvikset. Myös avokado sisältää runsaasti magnesiumia. Pähkinöissä, siemenissä ja raakakaakaossa sitä on runsaasti, mutta paljon käytettynä niiden entsyyminestäjät aiheuttavat enemmänkin haittaa hampaille. Pähkinöitä ja siemeniä on siksi hyvä liottaa (ja/tai paahtaa) ennen käyttöä fytiinihappojen vähentämiseksi. Liottaminen tehostaa myös niiden sulavuutta ja lisää pähkinöiden ja siementen omien entsyymien aktiivisuutta.

Magnesiumlisä on hyödyllinen lähes kenelle tahansa, riippumatta siitä mitä syö. Tehokkaimipia ovat tuotteet jotka sisältävät useampaa magnesiumin muotoa. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi Puhdas+ Magnesium ja Puhdistamo Tripla Magnesium.

C-vitamiini

Ihminen ei voi tuottaa elimistössään C-vitamiinia, joten se on saatava ravinnosta. Sen pääasiallinen rooli on kollageenin valmistuksessa, joka on tärkeää myös ikenille ja hampaille. C-vitamiini muodostaa suuren osan hampaista ja luista. Se edistää raudan ja muiden hivenaineiden ja vitamiinien imeytymistä elimistössä. C-vitamiinin hyviä lähteitä ovat esimerkiksi paprika, kukkakaali, lehtikaali, pinaatti, nokkonen, tyrni, mustaherukka, amla ja camu camu.

Muiden hyvien terveysvaikutusten vuoksi myös hampaiden reikien paranemisen kannalta C-vitamiinin (askorbiinihappo) lisäravinnekäyttö on suositeltavaa. C-vitamiini on turvallista suhteellisen suurinakin annoksina sen vesiliukoisuuden vuoksi, mutta liiallinen saanti voi aiheuttaa ripulia ja pahoinvointia. Nämä vaikutukset voivat ilmetä, kun yli 1 g: n annoksia otetaan säännöllisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan C-vitamiinin käyttö pureskeltavina tabletteina päivittäin useiden vuosien ajan voi aiheuttaa eroosiota. Jauhe on hyvä vaihtoehto, sillä se imeytyy hyvin ja sen voi sekoittaa haluamaansa juomaan vahingoittamatta hampaita. Mahdollisimman luonnollisessa muodossa oleva C-vitamiinilisä on paras vaihtoehto, esimerkiksi Amla- tai Acerola vitamiinijauheet ovat tehokkaita. Hyvä Amla valmiste on Puhdistamon Luomu Super C-vitamiini (ei välttämättä sovi jatkuvassa käytössä pienille lapsille). Acerola-jauhetta saa mm. Foodinilta. Perus askorbiini happo valmisteista edullinen ja riittoisa vaihtoehto on esimerkiksi iHerbista saatava NutriBiotic Ascorbic Acid, Crystalline Porwder. Mainitaan vielä Puhdas+ Natriumaskorbaatti valmiste.

Jos tankkaat suurempia annoksia C-vitamiinia, muista runsas nesteytys.

LOPUKSI

Ruokavaliolla voit huomattavasti edistää suusi ja hampaidesi terveyttä. Syytä on muistaa kuitenkin muutkin hampaiden kuntoon vaikuttavat tekijät kuten esimerkiksi, perinnölliset tekijät, sairaudet, lääkitykset, hormonimuutokset, raskaus ja imetys jotka voivat heikentää hampaiden kuntoa hyvästä ruokavaliosta huolimatta. Nämä edellä mainitut antavat kuitenkin erityisen hyvän syyn huolehtia hampaista.

Yleisesti ottaen ravintoasioissa monipuolisuus on kaikkein tärkeintä. Kaikkea kohtuudella on yleensä hyvä ohjenuora. Pyrkiminen täydelliseen hampaiden terveyttä tukevaan ruokavalioon ei ole edellytys sille että hampaasi voisivat voida paremmin. Voit toteuttaa ruokavaliota niin hyvin kuin pystyt ja soveltaa siinä olevia asioita sinulle sopiviksi. Jos haluat todella parantaa reiät luonnollisesti, ruokavaliota kannattaa noudattaa kuitenkin mahdollisimman tarkasti, sekä muistaa muut hampaiden terveyteen vaikuttavat asiat. Onnistuminen reikien parantamisessa on sitä todennäköisempää, mitä nopeammin aloitat remineralisoivan hampaidenhoidon ja mitä tarkemmin noudatat ruokavaliota. Mutta huomautuksena se, että itse sain parannettua reiän raskauden aikana toteuttamalla ruokavaliota melko puolivillaisesti.

Missään nimessä en kehota välttelemään hammaslääkäriä. Hampaat on hyvä tarkastaa ajoittain, etenkin jos kärsit suun terveyden ongelmista. Näiden ohjeiden avulla hampaiden reikiä pystyy kuitenkin korjaamaan luonnollisesti ilman että hammasta tulisi välittömästi porata tai paikata.

image1 (16)

Ruokavalion lisäksi hampaiden reikien parantamiseen sekä remineralisointiin on muitakin tehokkaiksi todettuja keinoja joita kannattaa toteuttaa ruokavalion ohella.

Yksi tärkeimmistä on itse tehty mineralisoiva hammastahna. Aikaisemminkin mainitsemani ohje mineralisoivaan hammastahnaan löytyy täältä. Jos et halua tehdä tahnaa itse, tässä on yksi (ja oikeastaan ainoa Suomen markkinoilla oleva) mineralisoiva glyseriinitön tahna jota voin suositella: https://freetox.fi/tuote/my-magic-mud-whitening-activated-carbon-toothpaste-valkaiseva-hammastahna/.

Päivittäiseen käyttöön kannattaa ehdottomasti ottaa myös Oil Pulling-metodi. Tästä kerron lisää myöhemmin.

 

Lähteet:

https://food.ndtv.com/health/tooth-decay-can-be-reversed-without-drilling-and-filling-1251895
Mellanby M, Pattison CL. The Influence of a Cereal-Free Diet Rich in Vitamin D And Calcium on Dental Caries in Children. British Medical Journal 1932; 1(37): 507-510.
Guyenet, Stephan. Reversing Tooth Decay. Available at:http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/reversing-tooth-decay.html.
Living with phytic acid. http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid.
Southward K. The systemic theory of dental caries. General Dentistry 2011; 59(5): 367-73.
Wills MR and others. Phytic Acid and Nutritional Rickets in Immigrants. The Lancet, April 8, 1972, 771-773.
Navert B and Sandstrom B. Reduction of the phytate content of bran by leavening in bread and its effect on zinc absorption in man. British Journal of Nutrition 1985 53:47-53;
Bohn T, et al. Phytic acid added to white-wheat bread inhibits fractional apparent magnesium absorption in humans. American Journal of Clinical Nutrition. 2004 79:418 –23.
Dephytinization of wheat bran by fermentation with bakers’ yeast, incubation with barley malt flour and autoclaving at different pH levels. Journal of Cereal Science 2008 48(2):471-476.

 

https://www.terve.fi/artikkelit/raskausajan-ravinnon-vaikutukset-lapseen
https://www.nutraingredients.com/Article/2014/07/14/DHA-omega-3-linked-to-significantly-improved-periodontal-outcomes-Harvard-data?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily&c=g7RL0oZpbmKLxDS5Dr1zcA%3D%3D
https://www.nutraingredients.com/Article/2010/01/28/Omega-3-may-reduce-risk-of-dental-disease-Study
https://draxe.com/naturally-reverse-cavities-heal-tooth-decay/
https://askthedentist.com/guide-to-reversing-cavities-naturally/

 

Kimball, S. Mirhosseini, N. & Holick, M. Evaluation of vitamin D3 intakes up to 15,000 international units/day and serum 25-hydroxyvitamin D concentrations up to 300 nmol/L on calcium metabolism in a community setting. Dermato-Endocrinology, 2017. Free Full Text
Marcinowska-Suchowierska E, Kupisz-Urbańska M, Łukaszkiewicz J, Płudowski P, Jones G. Vitamin D Toxicity-A Clinical Perspective. Review. Frontiers in Endocrinology (Lausanne). 2018 Sep 20;9:550. doi: 10.3389/fendo.2018.00550. eCollection 2018.
Brady SRE, Naderpoor N, de Courten MPJ, Scragg R, Cicuttini F, Mousa A, de Courten B. Vitamin D supplementation may improve back pain disability in vitamin D deficient and overweight or obese adults. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2018 Sep 7. pii: S0960-0760(18)30435-7. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.09.005.
Malihi Z, Lawes CMM, Wu Z, et al. Monthly high-dose vitamin D3 supplementation and self-reported adverse events in a 4-year randomized controlled trial. Clinical Nutrition 2018 in Pres. DOI:https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.07.034
RCT backs long-term safety of high-dose vitamin D supplements. Nutraingredients.com 14.8.2018

 

Sharifi A, Vahedi H, Nedjat S, et al. Vitamin D Decreases Beck Depression Inventory Score in Patients with Mild to Moderate Ulcerative Colitis: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of Dietetary Supplements. 2018 Jun 29:1-9. doi: 10.1080/19390211.2018.1472168.
Seyyed Abootorabi M, Ayremlou P, Behroozi-Lak T, Nourisaeidlou S. The effect of vitamin D supplementation on insulin resistance, visceral fat and adiponectin in vitamin D deficient women with polycystic ovary syndrome: a randomized placebo-controlled trial.
Gynecology and Endocrinology. 2017 Dec 22:1-6. doi: 10.1080/09513590.2017.1418311.
Zhang D, Seo DH, Choi HS, et al. Effects of Single Vitamin D₃ Injection (200,000 Units) on Serum Fibroblast Growth Factor 23 and Sclerostin Levels in Subjects with Vitamin D Deficiency. Endocrinology and Metabolism (Seoul). 2017 Dec;32(4):451-459. doi: 10.3803/EnM.2017.32.4.451.
Moretti HD, Colucci VJ, Berry BD, et al. Vitamin D3 repletion versus placebo as adjunctive treatment of heart failure patient quality of life and hormonal indices: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BMC Cardiovascular disorders, 2017. Free Full Text
Manoy P, Yuktanandana P, Tanavalee A, et al. Vitamin D Supplementation Improves Quality of Life and Physical Performance in Osteoarthritis Patients. Nutrients. 2017 Jul 26;9(8). pii: E799. doi: 10.3390/nu9080799. Free Full Text

 

N. Rukma Reddy, Shridhar K. Sathe: Food Phytates. CRC Press, 2001 ISBN: 9781420014419
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730466
http://turpaduunari.fi/magnesium-aktiivisesti-unohdettu-mineraali-osa-1/
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/harvardista-kuuluu-kummia-maito-tappaa/b7942896-e3c0-3945-8774-956c493f7b76
https://www.123dentist.com/best-vitamins-and-minerals-for-teeth/

 

6 vastausta artikkeliin “Hampaiden terveyttä tukeva ruokavalio voi parantaa reikiä.

 1. Ihan mahtavia tietopaketteja tässä blogissasi, kiitos kiitos kiitos! Mielenkiinnolla odottelen postausta vegaaniruokavaliosta ja hampaista, koska syön itse vegaanisesti ja parissa hampaassa on eroosiota. Olenkin alkanut tutustumaan enemmän näihin hammasjuttuihin ja happamien ruokien välttelyyn.

  Tuli mieleen tuosta viherjuomakuvasta, että onko sellaiset happamia ja kiillettä liuottavia? Varmasti tekee sisäisesti hyvää hampaille, mutta mietityttää happamuus.

  Tykkää

  1. Moi! Kiitos kommentista! 😊 Kannattaa jäädä seuraamaan blogia jotta ei mene ohi tulevat julkaisut eli se tapahtuu vain napin painalluksella sivun alalaidasta. Hampaiden terveyttä tukevassa ruokavaliossa eläinperäiset tuotteet todella tärkeässä osassa, mutta vegaanit pystyvät osaksi soveltamaan sitä hiukan. Se postaus tulee sitten ensi vuoden puolella.

   Happamien tuotteiden kanssa tosiaan kannattaa olla maltillinen sillä se pehmentää hampaan kiilteen pintaa hetkellisesti. Hampaita ei kannata ainakaan harjata mielellään kahteen tuntiin (vähintän puoleen tuntiin) happaman ruoan tai juoman jälkeen jotta kiille ei kärsi.

   Olet oikeassa että vihermehut ovat sisäisesti ravitsevia hampaille mutta ulkoisesti happamuus vaikuttaa huonolla tavalla kiilteeseen. Jatkuva happamien ruokien ja juomien käyttö pidemmällä aikavälillä voi johtaa eroosioon. Siksi on tärkeää että mehuja/smoothieita ei litki useasti päivässä. Itse juon vihermehut pillillä. Suuta voi happamien juomien juonnin jälkeen myös neutralisoida purskuttelemalla vettä johon lisätty hitunen ruokasoodaa tai ihan vaan pelkästään vedellä.

   Ps. Ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta! 😊

   Tykkää

   1. Ai että, en malta odottaa 😀

    Herkullista nippelitietoa tuo, että ei kannattaisi harjata kahteen tuntiin. Olen tähän asti mennyt min. puolella tunnilla.

    Kiitos ja sinne myös mukavat joulut ja uudet vuodet!

    Tykkää

   2. Vink vink! Täältä saa vähän esimakua vegaanisesta hampaidenhoidosta ennen kuin saan blogiin postauksen tehtyä 😉

    Tykkää

 2. Hei! Milloin julkaiset kasvisruokavaliosta ohjeet? Kovasti odottelen:)

  Tykkää

  1. Hei! Postaus on todellakin jäänyt roikkumaan ja pahoittelen sitä ❤ Olen joutunut valitettavasti jäädyttämään blogin kirjoituksen hetkeksi enkä osaa tarkalleen sanoa milloin kirjoittaminen jatkuu taas. Tässä yksi linkki mistä saa hieman tietoa vegaaniseen ja kasvisruokavalioon: https://www.facebook.com/2193727314249185/posts/2230263220595594?d=n&sfns=mo

   Vastaan mielelläni kysymyksiin täällä jos haluat heti kysyä jotain hampaiden hoidosta kasvisruokavaliolla 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close